ANASAYFA arrow right Ekonomi

Bu yıl bütçede vatandaş yok

Bu yıl bütçede vatandaş yok
YAYINLAMA: 09 Aralık 2020 / 20.50
GÜNCELLEME: 09 Aralık 2020 / 21.14

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, TBMM Genel Kurulu’nda 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin hesap Kanunu Tasarısı görüşmeleri üzerine yaptığı konuşmada geçen yıl bütçe görüşmelerini de hatırlatarak “Geçen yıl bütçe görüşmelerinde çıktık bu kürsüden aynı şeyleri tekrar tekrar söyledik. Değişen hiçbir şey olmadı. Bu yıl bütçede de yandaş, peşkeş ve saray var ama yine vatandaş yok” dedi.

Milletvekili, Vakıflar Genel Müdürlüğü üzerine CHP grubu adına söz alarak “2020 yılı Sayıştay Raporunda Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 19 usulsüzlüğü tespit edildi. Vergi muafiyetinden tüm vakıfların, eşit, adil ve tarafsız bir şekilde yararlanmaları için yeniden bir düzenleme gerekmektedir. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün daha sıkı denetlenmesi, çıkarılan ödenek, bağış ve yardım gibi işlerinin saydam olması için buradan Hükümeti göreve davet ediyoruz” diye ifade etti.

Kaplan, geçen yıl bütçe görüşmelerini hatırlatarak “Geçen yıl bütçe görüşmelerinde çıktık bu kürsüden aynı şeyleri tekrar tekrar söyledik. Dedik ki; bu bütçede esnaf yok, çiftçi yok, işsiz yok, emekçi yok. Bu bütçede EYT’li yok, atanamayan öğretmen yok, emekli yok, öğrenci yok, kadın yok, çocuk yok. Bu bütçede yandaş var, peşkeş var, saray var;

ama vatandaş yok dedi k! 2021 yılı bütçesinde de değişen bir şey yok! Bu bütçede saray dışında, değişen sadece çaresiz vatandaşlarımızın isimleri!” dedi.

COVİD-19 ile birlikte derinleşen ekonomik krizin beraberinde açlık, yoksulluk ve işsizlik getirdiğine vurgu yapan Kaplan, asgari ücretin 2 bin 324 lira olduğu ülkemizde açlık sınırının 3 bin lirayı geçtiğini ve yoksulluk sınırının 11 binlere dayandığının altını çizerek “Pandemiyle birlikte ücretsiz izine çıkarılan vatandaşlarımız aylardır evine ekmek götüremiyor. Kısa çalışma ödeneğiyle geçinemeyen, günlük yevmiye ile çalışan aylardır bir kuruş kazanamayan milyonlarca vatandaşımız var. İşsizlerimiz, atanmayı bekleyen sağlıkçılarımız, öğretmenlerimiz, üniversite mezunlarımız çaresiz! Peki, biz bugün burada neyin bütçesini konuşuyoruz? Biz bugün, SARAYIN BÜTÇESİNİ, sarayın itibarından tasarruf etmemesi için VATANDAŞLARIMIZIN BEDEL ÖDEYECEĞİ ACI REÇETEYİ KONUŞUYORUZ” ifadelerini kullandı.

Kaplan, konuşmasının devamında keyif çayı, bedava kek ve askıda ekmek ile ilgili şunları söyledi: “Yatağa aç giren vatandaşımıza dağıtılan “keyif çayını” armağan gören, hiç geçmedikleri köprüler için vergi ödeyen, açlığa ve yoksulluğa mahkûm edilen vatandaşlarımızı azarlamayı hak gören, askıda ekmeği ve bedava keki lütuf gören, EBA çökünce olumlu gören, döviz kuru yükselince; dolarla ne işiniz var demeyi normal gören, belirtileri göstermeyen pozitif vakaların sayılarını açıklamayı dahi çok görenlerin topluluğunu oluşturan 18 yıllık AK Parti İktidarı; yedi, içti ama doymadı!” dedi.

Konuşmasının devamında işsizlik, kadın cinayetleri, iş cinayetleri, işsizlikten intihar eden vatandaşların isimlerini tek tek sıralayarak AKP İktidarının bu isimleri sadece sayı olarak gördüğünün altını çizdi. Milletvekili “Kadın cinayetlerini, iş cinayetlerini, işsizlikten intihar eden vatandaşlarımızı, evine ekmek götüremeyen yurttaşlarımızı, kepenk kapatan esnafımızı, atanamadığı için intihar eden gençlerimizi sadece SAYI olarak gören İktidar; bu ülkenin umudunu, direncini, yaşama sevincini elinden aldı! İşsizlikten kendini yakan Adem Yarıcı, Eyüp Dal, ve daha niceleri… Çocuğuna pantolon alamadığı için kendini asan İsmail Devrim, mısır tezgâhına el konulduğu için kendini yakan Yavuz Polat, işsizlikten intihar eden Emine Akçay, Ali Kabasakal, Mustafa Çavdar ve daha niceleri… Geçim sıkıntısı yüzünden siyanürle yaşamlarına son veren Şimşek ailesi, Yetişkin kardeşler, Delen ailesi ve daha niceleri… Ataması yapılmadığı için inşaatta çalışan, pres makinasında sıkışarak can veren Hasan Songur, intihar eden Merve Çandar, İbrahim Yeşilbağı, İsa Erdoğan ve daha niceleri… İş cinayetlerine kurban giden Mehmet Denir, Mesut Kara ve daha niceleri… Kadın cinayetlerinde katledilen Duygu Delen, Pınar Gültekin, Feray Şahin, Emine Bulut ve daha niceleri… Yönetemediğiniz ülkemizde açlıktan, çaresizlikten, yoksulluktan, işsizlikten ve şiddetten yaşamlarını yitiren milyonlar sizin için sadece bir sayı ama vicdanı, merhameti, yüreği olan bizler içinse;

acı bir gerçek olarak hafızalara kazındı. Hakkın, hukukun ve adaletin bu ülkeye geleceği günler yakındır. Barışın, huzurun, özgürlüğün bu ülkeye geleceği günler yakındır. Bu devranın döneceği; halk için, emek için, eşitlik için bütçelerin görüşüleceği günler yakındır” diye ifade etti. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *