ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Bu ücretle insanca yaşamak zorlaşıyor”

“Bu ücretle insanca yaşamak zorlaşıyor”
YAYINLAMA: 03 Eylül 2020 / 17.37
GÜNCELLEME: 03 Eylül 2020 / 17.37

Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından açıklanan asgari ücret, sendika çevrelerinin tepkisine yol açtı. Eğitim-Sen Şubesi Başkanı Mehmet Bozgeyik, 4 kişilik bir ailenin asgari geçim standardının 700 milyonu bulduğu bir ülkede, 163 milyon lira gibi komik bir ücretle geçinmenin imkansız olduğunu belirtti. Türk-İş’e bağı Teksif İş Sendikası Şubesi Sekreteri Nuri Bay da açıklanan asgari ücreti komik bulduğunu vurguladı.

Devlet İstatistik Enstitüsünün verilerine göre, açlık sınırı 400 milyon lira olarak belirlenmesine rağmen asgari ücretin komik rakamlarda tutulmasının çalışanla alay etmek anlamını taşıdığı ifade edildi.

Türk-İş'e bağlı Teksif İş Sendikası Şube Sekreteri Nuri Bay şöyle konuştu: "Ülke koşulları dikkate alınarak asgari ücretin net olarak 250 milyon liradan az olmaması gerek. 163 Milyon gibi komik bir rakamla insanların geçinmesi çok zor. Böyle bir rakamı belirleyenler ya bu ülkede yaşamıyor veya gerçekleri görmek istemiyor. Hayat standardına göre bu rakamın en az 250 milyon lira olması gerekiyor" dedi.

Eğitim-Sen Şubesi Başkanı Mehmet Bozgeyik, çalışanların muhalefetine rağmen Asgari Ücret Tespit Komisyonunun belirlediği rakamın kabul edilemez bir oran olduğunu ifade etti. Günümüz koşullarında dört kişilik bir ailenin normal yaşam standardına göre aylık 700 milyon lira gibi bir maaşa ihtiyaç duyduğunu kaydeden Bozgeyik, "Sendika olarak çalışanların insanca yaşayabilecek bir ücret almasını asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını istiyoruz. Belirlenen asgari ücretle insanca yaşanılması mümkün değil" diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *