ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Bu ücreti ağzıma almaya utanıyorum

Bu ücreti ağzıma almaya utanıyorum
YAYINLAMA: 08 Eylül 2020 / 21.29
GÜNCELLEME: 08 Eylül 2020 / 21.29
Türkiye’de istatistiki verilere göre yoksulluk sınırının 800, açlık sınırının ise 300 milyon lira olarak belirlenmesine rağmen asgari ücretin 163 milyon lira olmasını eleştiren Tek-Gıda Şube Başkanı İzzet Özcan, asgari ücret rakamını söylemekten bile, utandığını söylerken, Öz-İplik İş Başkanı Mehmet Kaplan, işçinin 3. sınıf vatandaş olarak görüldüğünü iddia etti.

Tek-Gıda Şube Başkanı Özcan, dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 300 milyon olduğunu, bunun altında maaş alanların aç sayıldığını belirtti. 163 milyon asgari ücretin dört kişilik bir ailenin yalnızca ekmek masrafını dahi karşılamayacağını açıkladı. Asgari ücretin neye ve hangi standarda göre belirlendiğini soran Özcan, “Türkiye’de yoksulluk sınırı 800 milyon, açlık sınırı 300 milyon olarak açıklanırken asgari ücret 163 milyon olması mantıksızlık ve işçiyle alay etmektir.

Asgari ücreti 163 milyon olarak açıklayanları kınıyorum. Bu rakamı ağzıma almaktan da utanıyorum. Bunlar işçiye yemeyin, içmeyin, çocuklarınızı okutmayın, kuru somun ekmeğe talim edin diyorlar “ diye konuştu.

IMF’den alınan kredilerden istihdama değil, kredilerin faizlere ve batık bankalara gittiğini ifade eden İzzet Özcan, “IMF’den kredi alınıyor. Ama alınan kredi istihdama harcanmıyor, batık bankalara, hortumculara ve borçların faizine gidiyor. Böyle rezil bir ülke olamaz. Ondan sonra da oturdukları yerden açıklama yaparak yükseliyoruz, iyiye gidiyoruz diyorlar. İyiye gidiyoruz diyenler ölçü olarak neyi gösteriyor? İnsanlara sağlık sigortası mı sağladınız? Asgari ücreti geçinme düzeyine mi çıkardınız?” dedi.

Türk-İş tarafından yapılan araştırmada 4 kişilik bir ailenin aylık mutfak giderinin 293 milyon olarak belirlenmesi ve asgari ücrete ilişkin bir açıklama yapan Hak-İş’e bağlı Öz İplik İş Sendikası Gaziantep Şubesi Başkanı Mehmet Kaplan, Türk-İş’in açıkladığı rakama dahi razı olduklarını, fakat devletin işçilere reva gördüğü parayla insanlarla dalga geçildiğini açıkladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *