ANASAYFA arrow right Ekonomi

Bu sene umut yok

Bu sene umut yok
YAYINLAMA: 28 Mayıs 2020 / 21.28
GÜNCELLEME: 29 Mayıs 2020 / 21.26
Turların her yıl yoğun ilgi gösterdiği Bakırcılar Çarşısı, bu yıl sezonu sessiz geçiriyor. Çarşı esnafı, salgının bitmeyeceğini ve bu seneden de umudunun olmadığını dile getirdi

Gaziantep’in yılardan beri yapısı itibariyle tarihi bir kent olduğunu ve her yıl turistlerin turlarla kenti gezmeye geldiğini söyleyen yemeni ustası Baran Altu, kentin giriş çıkışlarının kapalı olmasından dolayı turistlerin gelmediğini için yemeni mesleğinin de olumsuz etkilendiğini belirtti.

Yaptıkları ürünlerinin yüzde 60’ını şehre gelen turistlerin aldığına dikkat çeken Altu, bu yıl turistler gelmediği için satışların da zarar gördüğünü ifade etti, “Çalışmıyoruz, her şey durma noktasına geldi. Kentte turistlerin en yoğun olarak geldiği aylar, ilkbaharın başı yani Nisan, Mayıs ve Haziran aylarıydı. Ancak Nisan, Mayıs ayını salgından dolayı hiç satış yapmadan bitirdik. Haziran ayı kaldı ve bu gidişle turist gelmeyecek ve salgın da bitmeyecek gibi görünüyor. Yani anlayacağınız bu seneden umudumuzu kestik” dedi.

Bu şekilde devam ederse zaten salgın da öyle çok da kolay bitip, gidecek gibi değil

Turizm sektörü için bu saatten sonra pek bir şey yapılamayacağını dile getiren Altu, “Tek yapılması gereken, insanların biraz kurallara uyması. Ama sizin de gördüğünüz gibi herkes çoluk çocuğuyla birlikte dışarda, çok rahat bir şekilde gezebiliyor. Bu şekilde devam ederse zaten salgın da öyle çok da kolay bitip, gidecek gibi değil. Umarım insanlar daha dikkatli olurlar da kurallara uyarlar” ifadelerini kullandı. 

‘Satış yapamadan bitirdik’

10 yıldır bakır işlemesi yaptığını söyleyen çarşı esnafı Mehmet Kanlı, salgınla birlikte bakırcılığın daha da geri plana itilen bir meslek haline geldiğini belirtti. El işçiliğinin yoğun olması ve bakır fiyatının artmasıyla birlikte satışların düştüğünü kaydeden Kanlı, bu yıl sezonu satış yapmadan bitirdiklerini ifade etti. Gaziantep’te yılın üç ayı içerisinde iş yapıldığını ,ancak bu yıl salgınla birlikte iş yapamadıklarını dikkat çeken Kanlı, “İlkbahar aylarında turlar gelirdi. Bu aylara da salgına denk geldi ve sektör olarak olarak etkilendik ve mağdur olduk. Turistlerin en yoğun olduğu bu ayları iş ve satış yapamadan bitirdik. Geçen sene kazandığımızla geçindik” diye konuştu.

‘Tek tedirginliğimiz mesleğin unutulmasıdır’

Kanlı, insanların evde sıkıldığını ve tatil yapmak istediğini, bu nedenle senenin sonunda sektörün canlanacağını dile getirdi. Bunun için de insanların biraz daha duyarlı olması ve tedbirlere uyması gerektiğinin altını çizen Kanlı, “Tek tedirginliğimiz mesleğin unutulmasıdır. Sektör için, mesleğimiz için ve insanların sağlığı için insanların evde kalmasını ve tedbirlere uymasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

‘Salgın 3 aydır var, ama bir ilerleme yok’

35 yıldır Bakırcılar Çarşısı’nda bakırcılık yaptığını söyleyen Emrullah Doymaz, bu sene sezonun en kötüsünü yaşadıklarını belirtti. Çok kötü düşünmek istemediğini, ancak salgının ilerlemesinde herhangi bir değişiklik olmadığını ve aşının da daha bulunamadığını ifade eden Doymaz, “Şehre giriş ve çıkış yasaklarının kalkacağından umudum yok. İnsanlar hala tedirgin, salgın daha geçmedi. İnsanların gelmesi için salgının sıfıra inmesi lazım. Bu nedenle bu yıl turizmin bize fayda sağlayacağını sanmıyorum. Bin kişi yerine, bu yıl 50 kişi gelmesinin bana bir faydasının olacağını zannetmiyorum” dedi. Esra Aydın

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *