ANASAYFA arrow right Sağlık

Bu sene grip aşısı bulmada daha çok sıkıntı yaşanabilir

Bu sene grip aşısı bulmada daha çok sıkıntı yaşanabilir
YAYINLAMA: 30 Ağustos 2020 / 20.27
GÜNCELLEME: 30 Ağustos 2020 / 20.47
Öğütmen, eczacıların büyük bir risk altında çalıştığını kaydederken, “COVİD şüphesi ile gelenlerin yanı sıra başka şikayetten gelip de COVİD testi pozitif çıkanlarda var” dedi

Grip aşısının önemli olduğunu söyleyen Eczacı Ebru Mersinli Öğütmen, “Grip aşısı, Eylül ayında eczanelere geliyor. Bu seneki ihtiyacınızı ülke olarak 6 ay veya bir yıl öncesinden firmaya bildirmek zorundasınız. Çünkü firma o sayıya göre üretim yapıyor. Sağlık Bakanlığı’nın bu rakamları bildirmediğini biliyoruz. Böyle olunca, firma sattığı rakam kadar ilaç üretecek ve gönderecek. Geçen yıl grip aşısı bulmada yaşanan sıkıntı bu sene daha da artacak” şeklinde açıklama yaptı.

Hastane eczacılarının iş yükü arttı

Pandemi sürecinden eczacıların çok fazla etkilendiğini belirten Öğütmen, “Eczacılığı, serbest ve klinik eczacılık olmak üzere ikiye ayırmak gerekiyor. COVİD hastaları ilaçları sadece hastanelerden temin edebiliyorlar. Her reçete tek tek kontrol ediliyor, kimin ne kadar ilaç kullandığının hesabını veriyoruz ve listeyi her hafta İl Sağlık Müdürlüğü Eczacılık Şube’ye gönderiyoruz, oradan da Sağlık Bakanlığı’na gidiyor. Ayrıca sahada denetim yapılarak ilacın yan etkileri olup olmadığına bakılıyor. O nedenle hastane eczacılarının iş yükü arttı” dedi.

Şu anda ilaç sıkıntısı kalmadı

Öğütmen, eczacıların büyük bir risk altında çalıştığını kaydederken, “COVİD şüphesi ile gelenlerin yanı sıra başka şikayetten gelip de COVİD testi pozitif çıkanlarda var. Yatarak tedavi görenlerin ilaçlarını hastane karşıladığından iş yükümüz çok arttı. Sağlık Bakanlığı, uygun gördüğü rakam kadar uygun gördüğü hastanelere ilaç verdi. İlk günlerde uçak ile birer kutu ilacı 3 gün gelmesini beklediğimizi biliyoruz. Ancak şu anda ilaç sıkıntısı kalmadı” ifadelerini kullandı.

Çocuklar, 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olanlar mutlaka aşı olmalı

Eczacı Ebru Mersinli Öğütmen, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Aşı yaptırmayın çünkü kötü bir şey söylemleri nedeniyle aşılar konusunda bilgi kirliliği var. Aşılar olmasaydı, yaşanan salgınlar durdurulamazdı. Madem aşı kötü bir şey ise neden tedavi için aşı bekleniyor? Demek ki aşı kötü bir şey değilmiş. Bilgi kirliliği nedeniyle aileler çocuklarını aşı yaptırmadığından bazı hastalıkların arttığını görüyoruz. Örneğin; Çiçek hastalığı dünyadan silinmişken, yeniden görülmesi, verem hastalığı azalmışken, artması gibi. Çocukların, 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olanların mutlaka aşı olması gerekiyor. Hatta 65 yaş üstü mutlaka Zatürre aşısı olmalı.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *