ANASAYFA arrow right Yaşam

“Bu şehir alın teri ile geçinen işçi şehri, işçi mutluysa şehir mutludur”

“Bu şehir alın teri ile geçinen işçi şehri, işçi mutluysa şehir mutludur”
YAYINLAMA: 03 Mart 2021 / 21.01
GÜNCELLEME: 03 Mart 2021 / 21.01
Yüzde 94 oranında eşit işe eşit ücreti başardık

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile HAK-İŞ Konfederasyonu’na bağlı Hizmet-İş Sendikası ve Öz Güven-Sen Sendikası arasında Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan 6 bin 317 şirket personelinin gelir ve çalışma koşullarını iyileştirecek Toplu İş Sözleşmesi Büyükşehir Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle imzalandı. Maaşlara ortalama 693 TL, ikramiye ve bayram yardımlarıyla da toplamda 810 lira zam yapıldı. En düşük asgari ücretse 3 bin 557 liraya ulaştı.

“Yüzde 94 eşit işe eşit ücreti başardık” diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Bu şehir alın teri ile geçinen işçi şehridir. İşçi mutluysa şehir mutludur. İşçi güvendeyse bu şehir güvendedir. Dolayısıyla üzerimizde büyük bir vebal var” dedi.

Başkan Şahin, “Amacım her zaman performansa dayalı olarak çalışıp işi ehline vermek oldu. Adaletli davranarak helal kazancın yanında nitelikli çalışma anlayışı da çok önemlidir. Bugün, yüzde 94 eşit işe eşit ücreti başardık. Her imkanın birer imtihan olduğunu biliyorum. Benim imtihanım sizinkinden daha fazla. Sizin imtihanınız da bu çatıda olmayanlardan daha fazla. İki milyon bize emanet. O yüzden bu yükün altından kalkabilmemiz için bizim için edilen duaların devam etmesi lazım. Ama iman varsa imkanın da olduğunu gördüm.  Pandemiden dolayı ciddi bir şekilde gelirlerimizin azaldı. Maaşları veremeyecek duruma gelir miyiz diye gece yarıları defalarca uyuyamadığımı hatırlıyorum. Bir Fatma Şahin, yalnız başına hiçbir anlam ifade etmez. Desteğiniz olduğu sürece bu kentte hizmetler daimi olabilir” açıklamasını yaptı.

Türkiye, büyük bir reformu gerçekleştirdi

HAK-İŞ Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan ise  şunları aktardı: “Türkiye Cumhuriyeti tarihinin çalışma hayatına ilişkin en büyük reformudur. 2017 yılına geldiğimiz zaman Türkiye’deki bakanlıklar, üniversiteler, yerel yönetimler, ve özel idareler de dahil kadrolu işçi sayısı toplamda 180 bin idi. Biz, bir çırpıda 180 bin kamu işçisinin yanına yaklaşık 1 milyona yakın kamu işçisi ilave ettik. Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük reformu. Küreselleşme, liberalleşme ve neoliberal dalgalanmalara ve baskılara rağmen Türkiye kendi sosyal modelini ortaya çıkararak hiç kimsenin tahmin etmediği büyük bir reformu gerçekleştirmiş oldu” ifadesine yer verdi.

Gaziantep’in sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi değil, Türkiye için önemli olduğunu kaydeden Arslan, “Bu toplu iş sözleşmesi ile elde edilen rakamlar Türkiye’nin en yüksek rakamları değil elbette. Sizin arzu ettiğiniz büyük metropolde yaşayan insanların ihtiyaçlarının tümünü karşılayacak rakamlar da değil. Ama bardağın dolu tarafına bakıldığında önemli bir aşamayı geçtik. İmzalanan sözleşmede elde edilen hakların zamanında alabiliyorsak, işimizi, aşımızı ve iş güvenliğimizi sağlayabiliyorsak, işyerinde barışı, dayanışmayı, kardeşliği ve birlikte mücadeleyi gerçekleştirebiliyorsak, bu iyi bir toplu iş sözleşmesidir. Bu sözleşmede üç şartında sağlandığını görüyoruz” şeklinde konuştu. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *