ANASAYFA arrow right Ekonomi

Bu maliyetlerle çiftçi üretime devam edemez

Bu maliyetlerle çiftçi üretime devam edemez
YAYINLAMA: 24 Mayıs 2021 / 20.38
GÜNCELLEME: 24 Mayıs 2021 / 20.49
Toprak Mahsulleri Ofisi, hububat alım fiyatlarını açıkladı

Hububat fiyat artışlarının çiftçiyi memnun etmediğini Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, bu maliyetlerle çiftçinin üretime devam edemeyeceğine dikkat çekti ve ekledi: “Maliyet düşmezse üretim azalır, üretim azalırsa ülke olarak sıkıntı yaşarız.”

Toprak Mahsulleri Ofisi, hububat alım fiyatlarını açıkladı. Makarnalık buğday 2 bin 450 lira, düşük vasıflı makarnalık buğday 2 bin 200 lira sert ekmeklik buğday 2 bin 250 lira, diğer ekmeklik buğday 2 bin 200 lira, düşük vasıflı ekmeklik buğday 2 bin 50 lira, arpa bin 750 lira, çavdar-trikale bin 750 lira, yulaf bin 900 lira, birinci sınıf kırmızı mercimek 5 bin lira, birinci sınıf yeşil mercimek 4 bin 150 lira, birinci sınıf nohut ise 4 bin 50 lira olarak belirlendi. 

Maliyetler düşürülmediği sürece çiftçi para kazanamaz

Maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini kaydeden Yiğit, “Maliyetler düşürülmediği sürece hububatın fiyatı istediği kadar yükselsin çiftçi para kazanamaz. Gübreye, ilaca, elektrik, su ve diğer girdi maliyetlerine aşırı zam geldi. Bu zamlar karşısında üretilen ürünler kazanç getirmez. Zaten kuraklık nedeniyle çiftçi tüm ürünlerde zarar etti. Çünkü kuraklık nedeniyle hububat rekoltesi yüzde 50 düştü, meralarda ot olmadığından hayvancılar sıkıntı yaşıyor, Antepfıstığı ağaçlarında sararma, kuruma ve sakızlanma var” ifadelerini kullandı.

Borçlar faizsiz ve uzun vadeli olarak yapılandırılmalı

Başkan Yiğit, çiftçinin borcunun faizsiz ve uzun vadeli olarak yapılandırılması gerektiğini söylerken, “Cumhurbaşkanımız borçların ertelendiğini açıkladı, lakin Resmi Gazete’de yayınlanmadı. Borçlar faizli olarak ertelendiğinin kambur üstüne kambur biniyor, o zaman hiç ödeyemez hale gelecekler. Özel bankalar kredi konusunda daha katı. Dolaysıyla borç yapılandırılsın, ama çiftçi de borcunu zamanında ödesin” açıklamasını yaptı.

Çiftçinin önümüzdeki sene tarlasını ekecek durumu yok

Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çiftçinin önümüzdeki sene tarlasını ekecek durumu yok. O nedenle girdi maliyetlerinin düşürülmesi lazım. Ucuz mazot verilmeli, ilaç ve gübre fiyatları denetlenmeli. Çünkü gübreye her hafta zam geliyor. Ne oluyor da gübre her hafta zamlanıyor anlamış değiliz. Bu sorunları çözmemiz gerekiyor. Fiyatların yüksek olması tüketiciyi de etkileyecek. Örneğin; buğday pahalı olursa ekmek fiyatları artacak, arpa pahalı olursa et de pahalı olacak. Tümü zincirin halkaları gibi birbirine bağlı. Dolayısıyla çiftçi desteklenmeli.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *