ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Bu kırım oranları mide bulandırıyor 

Bu kırım oranları mide bulandırıyor 
YAYINLAMA: 25 Ağustos 2020 / 19.02
GÜNCELLEME: 25 Ağustos 2020 / 19.02
Büyükşehir’in 3.5 trilyonluk yakıt ihalesini Bulut Petrol yüzde 13.75 kırım yaparak aldı…

Akaryakıt ihalelerine katılan firmaların Petrol Ofisi’nin belirlediği yüzde 5.9luk kar oranının üzerinde zararına teklif vererek ihale almasının düşündürücü olduğuna dikkat çekildi. Büyükşehir Belediyesinin dün yapılan kalorifer yakıtı ihalesine katılan Bulut Petrol, 13.751e en yüksek kırımı yaparak ihaleyi aldı. Diğer firmalar, böyle yüksek bir teklif karşısında adeta şoka uğrarken, şaibeli kırımı yapan firmalar kadar bu ihaleleri onaylayanların da suçlu olacağını ifade ettiler.

Üniversite ve öğrenci yurdu ile Sosyal Hizmetler Müdürlüğü gibi bazı resmi kurumların ihalelerinde de benzer yüksek kırımların olduğuna dikkat çeken firma temsilcileri, Valiliği göreve çağırdı. Bu arada üniversitenin, 6 numara yakıt kullandığı, bunun yasal olmadığı 6 numara yakıtın yalnızca sanayide kullanılabileceği belirtilirken, hem sağlık hem de can güvenliği açısından tehlikeli olduğuna dikkat çekildi. Fueloil Bayileri Derneği yetkilileri, yüksek kırımla alınan ihalelerin iptali için hem ilgili kuruma bilgi vereceklerini hem de savcılığa suç duyusunda bulunacaklarını bildirdi.

Büyükşehir Belediyesi’nin ihtiyacı olan kalorifer ve akaryakıt için dün ihale yapıldı. İhalenin komisyon başkanlığını A. İhsan Sofuoğlu yaptı. İhaleler madeni yağ, motorin-benzin ve kalyak olarak üç ayrı grup halinde yapıldı ve en heyecanlı kısmı da yakıt ihalesi oldu. Belediyenin ihtiyacı olan 431 milyar 829 milyon lira tahmini tutarı olan 900 ton kal-yak ihalesine Asya, Serdar, Ozan, Kısacık, Özkar ve Bulut Petrol olmak üzere 7 firma katıldı. Kapalı zarf usulü ile yapılan ihaleye Hamdi Kutlar ve Oğulları Ortaklığı (Serdar Petrol) firması yüzde 12,62 kırım verirken, Bulut Petrol yüzde 13,73 kırımla ihaleyi aldı. Diğer firmalar, kırım oranının çok yüksek olduğunu, bu kırımlarda şaibe olduğunu iddia ederek ihaleye katılmaktan vazgeçti.

Bu arada ihale komisyonunu uyaran firma temsilcileri, “Rafineriden aldığımız ve sattığımız fiyat belli. İkisini karşılaştırırsanız kar oranımızı bulabilirsiniz. Kar oranımız yüzde 7-8’i geçmezken yüzde 12-13 kırım yapılıyor. Bu kadar yüksek kırım yapılması çok düşündürücü. Yetkileri bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz” diyerek tepki gösterdi. Yakıt ve akaryakıt' ihalelerinin toplam tahmini bedelinin 3 trilyon 570 milyar 821 milyon lira olduğuna dikkat çeken firma yetkilileri, yüksek kırımlarla ihale alanların doğacak açıklarını nasıl kapatacaklarını akıllarda soru işareti bıraktığını vurguladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *