ANASAYFA arrow right Yaşam

Bu kervan artık böyle gitmez, gitmemeli!..

Bu kervan artık böyle gitmez, gitmemeli!..
YAYINLAMA: 28 Nisan 2021 / 20.50
GÜNCELLEME: 28 Nisan 2021 / 20.59
İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Gaziantep İl Başkanı İbrahim Karatok, 28 Nisan İş Sağlığı ve Güvenliği Günü açıklamasında, pandemi sürecinin, “kurallara uyursak önlenir” gerçeğini yüzümüze çarptığını hatırlattı

Geçen sene 430 bin iş kazası yaşandığını ve binlerce insanın hayatını kaybettiği ya da sakat kaldığını anlatan Karatok, “Bir yıllık bakanlığın karnesi geçmez not sıfır dolu. Bu kervan artık böyle gitmez, gitmemeli. Görmedim duymadım bilmiyorum anlayışı son bulmalı. İş güvenliği uzmanları hak ettiği maaşla çalışmalı” dedi.

İş kazaları ve meslek hastalıkları ne kaderdir ne de cinayet

Karatok, “İş sağlığı ve güvenliği çalışanlarını iş kazalarını önlesinler diye değil işverenin önüne yem olarak atılsın diye gören bir zihniyete sahip ülkede bugünü kutlamayı reddediyoruz. İş güvenliği uzmanları, yaşanan iş kazalarında ne zaman günah keçisi olarak görülmez, işimizi sendikal örgütlü olarak bağımsız bir şekilde ne zaman yapmaya başlasak, bilirkişiler hukuksuz olarak yazdıkları raporları yazmaktan ne zaman vazgeçerlerse ve sesimizi duymak istemeyenler kulaklarını ne zaman tıkamaktan vazgeçerlerse işte o zaman kutlayacağız. Çocuk işçiliğine dur denildiğinde kutlayacağız. İş kazaları ve meslek hastalıkları ne kaderdir ne de cinayettir. Ne masumlaştırılmaya çalışılmalıdır ne de hedef gösterilmeli” değerlendirmesinde bulundu.

“Hukuken her yönden suçlu kabul edilen, günah keçisi sayılan iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarına yapılan haksızlıklardan toplumumuzu kurtarmamız gerekir” ifadelerini kullanan Başkan Karatok, “Biz, 28 Nisan’ı başkalarının istediği “İş Sağlığı ve Güvenliği Günü” olarak değil de ünlü halk ozanı Karaca Oğlanın deyimi ile “Sözün Bilmişi Tedbirle Görülür Dünyanın İşi” felsefesi ile kutlamalıyız. Yani bir gün kutlama yaparak iş sağlığı ve güvenliğinde farkındalık veya başarı yaratılamaz. Fakat yaptığımız her işte tedbirli olmayı başara bilirsek iş kazları olmayacak veya azalacaktır. Bu hem iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarına yapılan haksız ve hukuksuz uygulamaları önleyecek, hem iş kazalarında insanlar ölmeyecek, sakat kalmayacak hem de ekonomik kayıpları önleyecek” şeklinde konuştu.

İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Gaziantep İl Başkanı İbrahim Karatok, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “İş kazalarının önlenmesinde pandemi süreci bizlere çok önemli bir kuralı adeta suratımıza çarptı. Nedir o ‘İş güvenliğinde temel felsefe tedbir alır ve bu tedbirlere uyarsak iş kazalarının yüzde 98 oranında önlenebileceği’ kuralıdır. Pandemi sürecinde insanlara ne dedik tedbirli olursanız hastalık bulaşmaz, maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyun sağlıklı yaşayın dedik. İş güvenliği yasasını çıkaranlar kuralların uygulanmasını Allaha havale edince, sınıfta kaldı. Karnesi zayıf ve geçmez sıfır notları ile dolu. Meslek sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanları yok sayıldığı müddetçe iş kazaları ve meslek hastalıklarının sıfırlanması mümkün olamayacağı için de üzücü olaylar ve facialar yaşanmaya devam edecek.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *