ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Bu karar değiştirilemez mi?

Bu karar değiştirilemez mi?
YAYINLAMA: 03 Mart 2023 / 14.54
GÜNCELLEME: 03 Mart 2023 / 14.54
Canlı hayvan ihracı için 45 kilo olması ve bir yaşını doldurmuş bulunması şartının tekrar gözden geçirilmesi isteniyor

Şehrimizde 500 bine yakın ihraç edilecek canlı hayvan birikti. Bu miktar her gün daha da artıyor. Bir yetkili: “Yılın muayyen aylarında ihracata izin verilmesi sakattır, gerekli koşullar yerine getirilince yılın her ayında ihracat yapılabilmelidir.”

Şehrimizde yarım milyonu aşkın koyun bulunuyor. Erzurum kombinesinin koyun alımını durdurması üzerine bu sayı her gün artıyor. Devamlı Erzurum’la birlikte diğer illerden de şehrimize koyun getiriliyor.

Hayvan ihracat merkezi haline gelen Gaziantep’teki koyunların ihracatı için geçici bir çözüm olarak ihracat 31 Ocağa kadar uzatıldı. Bir aylık süre içinde de canlı hayvan stokunun eritilmesi mümkün değil.

Hayvan ihracatı ve bir yaşını doldurmuş 45 kiloyu aşan kuzuların ihracı konusunda geçen yıl yapılan çeşitli seminer ve toplantılar ne yazık ki istenilen sonuca ulaşmadı. Bir ziraat mühendisi geçen yıl bir yaşını doldurmamış 70 kiloya yaklaşan kuzular yetiştirmişti. Mevzuatın müsait olmaması ve değiştirilmemesi yüzünden yetiştirici milyonlarca lira zarara girmişti.

Yetkililerle yaptığımız görüşmelerde kuzu ihracatının yaşa göre değil kiloya göre yapılması gerektiğini, bunun da bir Bakanlar Kurulu kararnamesiyle değişebileceği ifade edildi. Aynı yetkili, canlı hayvan ihracatı sorununun mevsimlik ihracatlarla çözümlenemeyeceğini, ihracatın 12 ay yapılması gerektiğini sözlerine ekledi. Bu karara da hayvan ihracatçıları ve yetiştiricileriyle yapılan çeşitli toplantılar sonunda varıldığı öğrenildi.

Bilindiği gibi geçen yıl canlı hayvan ihracatı konusunu da şehrimizde Ticaret Odası, Mersin İhracatçılar Birliği yetkilileri, Vilayet ve Belediye temsilcileriyle ihracatçıların katıldığı bir çok toplantı yapılmış alınan kararlar ilgili Bakanlıklara ulaştırılmıştı. Sunulan çeşitli raporlara rağmen olumlu sonuç alınamamıştı.

İhracata ağırlık veren Özal hükümetinin basit bürokratik engelleri kaldırarak, anlı hayvan ihracatını istenilen düzeyin de üstüne çıkaracağı belirtiliyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *