ANASAYFA arrow right Yaşam

“Bu işi, meslek edinen yetki ve bilgi sahibi acenteler yapmalı”

“Bu işi, meslek edinen yetki ve bilgi sahibi acenteler yapmalı”
YAYINLAMA: 03 Ocak 2021 / 19.13
GÜNCELLEME: 05 Ocak 2021 / 17.50
Sigorta Acenteleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Sözmen, sektörün 2020 yılını Sabah’a değerlendirdi.

Sigorta sektörünün pandemiye rağmen yüzde 20 büyüdüğünü söyleyen Sözmen, “Mayıs ayında yayımlanan genelge ile asıl işi sigortacılık olmayan kişi ve kurumların sigorta satışına aracılık edebileceğine dair çıkan karar meslekte çok olumsuz etki yarattı. Mahkeme sürecinde olan bu konunun mesleğimiz lehine sonuçlanması ve sigortacılığın bu işi meslek edinen yetki ve bilgi sahibi acenteler tarafından icra edilmesi öncelikli beklentimiz” dedi.

Özmen, “30 Kasım 2020 itibariyle Türkiye Sigorta Birliği’nin rakamlarına göre hayat dışı branşlarda 59 milyar 402 milyon TL ve hayat branşında 13 milyar 304 milyon TL olmak üzere toplam prim üretimi 72 milyar 706 milyon oldu. 2019 yılı aynı dönem üretiminin 60 milyar 536 milyon olarak gerçekleştiğini düşünürsek sektör 2020’de pandemiye rağmen yüzde 20 oranında büyüdüğü görülüyor” dedi.

Ülkemizde kişi başına ödenen sigorta primleri çok düşük

Ülkemizde ödenen kişi başı sigorta primlerinin Amerika başta olmak üzere Avrupa ve diğer gelişmiş ülkelerde kişi başı ödenen ücretin çok altında olduğunu kaydeden Sözmen, “Biz acentelerin görevi halkımıza birebir sigortanın faydaları ve gerekliliğini anlatmak. 2021 senesinde pandemiden kurtulacağımızı ümit ederek özlediğimiz yüz yüze görüşmeler ve ziyaretlerin başlayacağını, 2021 yılında araç satışlarının artması, pandemi sebebiyle gelir kaybına uğrayan sektörlerin tekrar iş hayatına başlamaları ile maddi sıkıntıların aşılacağını ve sigortaya olan ilgi ve ihtiyacın da artarak devam edeceğini ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.

2020 yılına pandemiden habersiz büyüme ümidiyle başlayan sigortacılık sektörünün Mart ayının ortalarından itibaren Covid salgını sebebiyle yaşanan değişiklikler olduğunu hatırlatan Başkan Sözmen, “Alınan ilk önlem statik ip uygulamasının şirketler tarafından kaldırılması ve biz acentelere evden çalışma imkanı verilmesi oldu. Bu sağlık önlemi açısından müthiş faydalı bir karar olmasının yanında yetkili olmayan kişilerin poliçe düzenlemesine de imkan sağlamış oldu. Salgın öncesi acentelerden komitemize gelen; yetkisi olmayan kişilerin sigorta satışına aracılık etme şikayetleri tarafımızdan ilgili Gaziantep Ticaret Odası personeline iletilmekte ve yerinde denetimlerle gerekli uyarılar, gerekirse de tutanaklar tutulmakta idi. Fakat pandemi şartları gereğince Nisan ayından itibaren bu denetlemelere izin verilmemesi sebebiyle ne yazık ki yetkisiz kişilerin sigorta poliçesi kesme olayları kontrol edilemez bir hal aldı ve asıl ve tek işi sigorta acenteliği olan meslektaşlarımın üretimlerinin azalmasına sebep oldu” diye açıklamasını yaptı.

Gaziantep Ticaret Odası Sigorta Acenteleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Sözmen, konuşmasını şöyle tamamladı: “Yıl içinde ülkemizde yaşanılan muhtelif kazaların yanı sıra sel ve deprem gibi afetler de sigortanın önemi ve gerekliliğini bir kez daha acı da olsa halkımıza hatırlattı. Binbir zorlukla elde ettiğimiz varlıklarımızın hasar alması durumunda zararımızın tazmininin tek yolu düzenli sigorta poliçesi satın almaktır. Sigorta poliçelerinin bir gider değil tam tersi gereklilik olduğunun bilinci her geçen gün halkımız tarafından anlaşılıyor.” Fatma Karabacak

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *