ANASAYFA arrow right Ekonomi

Bu işi esnafımızın ciddiye alması lazım

Bu işi esnafımızın ciddiye alması lazım
YAYINLAMA: 20 Temmuz 2020 / 21.46
GÜNCELLEME: 20 Temmuz 2020 / 21.46
Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Birliği Başkanı Ömer Yılmaz, “31 Ağustos tarihine kadar temerrüde düşüp de borcunu ödeyemeyen esnaf, ana parayı ödediği takdirde temerrüt faizleri silinecek ve borçları bitmiş olacak. Bu sayede hem sicilleri temizlenmiş hem de kredi kullanma olanakları olacak” dedi

Yılmaz, “Bu işi esnafımız tarafından ciddiye alınmasını istiyorum. Çünkü son dönemin en büyük fırsatı. Bundan sonra böyle bir uygulamanın olacağını tahmin etmiyoruz” diye konuştu.

Bölgede 17 kooperatifin bulunduğunu anlatan Yılmaz, “Üye sayısı bakımından Gaziantep’in en büyük kooperatifiyiz. Bu uygulamadan yararlanacak bizim kooperatiften 50 kişi çıkar. Bu arkadaşlar ana parayı ödediklerinde eski borçlar silinir. Temerrüde düşen esnaf, devletimizin vermiş olduğu 25 bin lira krediden bile faydalanamadılar. Bu borçları ödemedikleri takdirde hiçbir krediden faydalanamazlar. Dolayısıyla bu kredi ödelerse devletimizin vereceği destekleme kredilerinden faydalanabilecekler” ifadelerini kullandı.

Son iki ayda 75 milyon lira kredi verildi

Pandemi sürecinde esnafın parasal ihtiyacının Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla fazlasıyla karşılandığı tespitini yapan Başkan Yılmaz, son iki ayda 75 milyon lira kredi verildiğine dikkat çekti. “Sicili bozuk olsa dahi banka isteyen herkese 25 bin lira kredi verdi. Bu kredilerden faydalanmayan esnaf kalmadı diyebiliriz. Sicili bozuk esnafa af çıkmadığı sürece esnaf kefaletlerden kredi kullanamazlar. Bu konuda Genel Merkezimiz görüşmeler ve çalışmalar yapıyor” diye açıklamada bulundu.

Bizdeki faiz oranı bankaların yarısı

Esnaf ve kefaletlerden kullanılan kredilerin faiz oranlarının yıllık yüzde 4,5 olduğunu hatırlatan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Birliği Başkanı Ömer Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti: “Bizde ki faiz oranı bankaların yarısıdır. Kişi başı 100, 150, 200 bin lira kredi veren kooperatiflerimiz bulunuyor. Bu kredilerden yararlanmak için öncelikle esnaf olması gerekiyor, sicili temiz olacak, aldığı para karşılığında teminat verecek ve kefil olacak. Gerekli şartları sağladığı takdirde 225 bin liraya kadar kredi alabilir.” Fatma Karabacak

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *