ANASAYFA arrow right Ekonomi

Bu gidişle elimize kuru ekmek de geçmeyecek

Bu gidişle elimize kuru ekmek de geçmeyecek
YAYINLAMA: 04 Ocak 2021 / 20.52
GÜNCELLEME: 04 Ocak 2021 / 21.08
“Asgari ücrete yüzde 21 zam yapılırken, emeklilere yüzde 8. 36 zammın reva görülmesini şiddetle kınıyorum”

Enflasyon rakamları ile beraber memur ve emeklilerin alacağı zam oranları da belli oldu. Memur maaşlarına yüzde 7.36, SSK ve BAĞKUR emekli maaşlarına ise yüzde 8,36 zam yapıldı. Tüm İşçi ve BAĞKUR Emeklileri Dernek Başkanı Dede Akkoyun, ‘Dağ fare doğurdu’ diye değerlendirirken, emeklilerin hayal kırıklığına uğradığını, sefalete, açlığa ve yoksulluğa mahkum edildiğini söyledi.

Zam oranını çok düşük olduğunu dile getiren Akkoyun, “Asgari ücrete yüzde 21 zam yapılırken, emeklilere yüzde 8. 36 zammın reva görülmesini şiddetle kınıyorum. Asgari ücretle çalışanlar domatesi 5 liraya alıyor da emekliler 2 liraya mı alıyor? Asgari ücrete yapılan zammın emeklilere de yapılması gerekiyordu. Bu zammı hükümetten beklemiyorduk. Emekliler zaten açtı daha da açlığa, sefalete mahkum edildi. Bir milletvekili ‘kuru ekmek yiyorsa aç sayılmaz’ demişti. Bu gidişle elimize kuru ekmek de geçmeyecek” dedi.

Aylık enflasyonun maaşlarımıza yansıması lazım

Ülkede her şeye yüzde 60 zam geldiğini kaydeden Akkoyun, “Yılbaşında yine her şeye zam geldi. Kaşıkla verdiler, çömçe ile almaya başladılar. Aylık enflasyonun maaşlarımıza yansıması lazım. Bu ülkede resmi rakamlara göre enflasyon yüzde 14, yüzde 2’de refah payımız var, toplam yüzde 16 yapıyor. Bunun maaşlarımıza yansıtılması gerekiyordu, ancak yansıtılmıyor. Avrupa’da enflasyonun 2 puan üzerinde refah payı veriliyor ve aylık enflasyona göre de maaşlarına fark ekleniyor, ama bizde yok” ifadelerini kullandı.

Şu anda emeklilerin birçoğu perişan ve aç

Başkan Akkoyun, ülkede 13 milyon emekli bulunduğunu vurgularken, “Bu sayı aileleriyle birlikte 25-30 milyonu buluyor. Emeklilerin 2020 yılı perişan geçti. Her sene 1-1.5 ton kömür alanlar bu yıl 500 kilo kömür aldı. Çünkü kömür alacak paraları yok. Asgari ücret açıklandığında bize umut doğdu dedik, ancak umutlarımız yeşermeden söndü. Yüzde 8 zam olsa ne olur olmazsa ne olur.

Şu anda emeklilerin birçoğu perişan ve aç. Maaşını bankamatikten alıp eve gidemiyoruz. Bütün alışverişi dolar üzerinden yapıyorsak o zaman bizim maaşlarımız da dolarla verilsin” şeklinde açıklamada bulundu.

Geçinemeyen emeklilerin çoğu ikinci işte çalışıyor

Tüm İşçi ve BAĞKUR Emeklileri Dernek Başkanı Dede Akkoyun, geçinemeyen emeklilerin ikinci bir işte çalıştığına dikkat çekti, konuşmasına şöyle devam etti: “Yöneticiler biraz da emeklileri düşünsün. Biz 5 yerden maaş almıyoruz, bir tek emekli maaşına bakıyoruz. Emekli olanların çoğu ikinci bir işte çalışıyor. Çünkü emekli olduğunda çalışırken, aldığı maaşının yüzde sadece 50’sini alıyor. Dolaysıyla emeklilerin yüzde 80’ni ikinci bir işte çalışıyor. Kimisi kağıt toplayıcılığı, kimisi ayakkabı boyacılığı, kimisi hurdacılık, kimisi hamallık yapıyor.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *