ANASAYFA arrow right Ekonomi

Bu düzenlemelerle, işçi hakları gasp ediliyor

Bu düzenlemelerle, işçi hakları gasp ediliyor
YAYINLAMA: 25 Ekim 2020 / 19.19
GÜNCELLEME: 25 Ekim 2020 / 19.19
İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi 43 maddenin 30’u TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Söz konusu teklifte 25 yaş altı 50 yaş üstü çalışanların kıdem tazminatının tehlikede ifade ediliyor.  

Koop İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı ve Türk İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, yasal düzenlemelerin işveren odaklı yapıldığını belirtirken, “Bu tür düzenlemeler her zaman işçilerin haklarını kaybetmelerine neden oluyor. Dolayısıyla çalışma hayatında ki düzen bozuluyor. Türk İş Konfederasyonu kanun ile ilgili görüş ve önerilerini komisyona yazılı olarak iletti” şeklinde konuştu.

İşsizlik Fonu işveren veya sermayenin emrine sunulmak isteniyor

İşsizlik Fonu’ndan daha çok işlerin değil, işverenlerin yararlandığı tespitini yapan Başkan Sarıca, “Emekçiler mağdur olmaktalar. Konfederasyonumuzun yıllardan beri söylemesine karşın İşsizlik Fonu’nda işçilerin kolayca yararlanması ve istifade edebilmesinin önü bir türlü açılmadı. O nedenle bu gibi düzenlemelere ağırlık verilmesi gerekirken, İşsizlik Fonu işveren veya sermayenin emrine sunulmak isteniyor” ifadelerini kullandı.

Emekçilerin, hak ve hukukuna zarar verecek düzenlemelere izin vermeyeceğiz

Sarıca, Türk İş Konfederasyonu’nun kıdem tazminatı konusunda tavrının net olduğunu bir kez daha hatırlatırken, “Emekçilerin, işçilerin hak ve hukukuna zarar verecek düzenlemelere asla izin vermeyeceğiz. Çünkü kıdem tazminatı bizim kırmızı çizgimizdir. Sorunların diyalogla masada çözülmesinden yanayız. Eğer çözülmezse konfederasyonumuzun alacağı kararları uygularız” diye açıklamasında bulundu.

İşverenlerin yıllardır talep ettikleri düzenleme hayata geçirilmiş olacak

Koop İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı ve Türk İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, konuşmasını şu cümlelerle bitirdi: “Teklif edilen düzenleme ile işverenlerin yıllardır talep ettikleri düzenleme hayata geçirilmiş olacaktır. Yapılmak istenen düzenleme 'istihdam artışına yönelik' olarak gösterilmek istenmektedir. İş Kanunu'nda yapılacak ufak bir değişiklik ile tüm çalışanların neredeyse yüzde 25'lik bir bölümü başta kıdem tazminatı hakkı olmak üzere İş Kanunu'nun koruyucu hükümlerinden mahrum edilmektedir. Bu durumdaki işçilerin işe iade davası açma hakkı olmadığı gibi ihbar tazminatı hakkı olmadığı için de pratikte iş arama izni hakkı da bulunmamaktadır. Bu düzenleme hayata geçerse örgütlenme önündeki engellere bir yenisi daha eklenmiş olacak. Sendikalar sırf bu düzenleme nedeniyle üye kaybına uğrayabileceklerdir. 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin sendika üyeliği ve toplu iş sözleşmesinden yararlanma hakları bu düzenlemeden olumsuz etkilenebilecektir. Teklifin yasalaşmasıyla ay içerisinde 10 günden az çalışan 25 yaş altındakilerin yüzde 2 iş kazası ve meslek hastalıkları primi ile yüzde 7,5'i işveren, yüzde 5'i sigortalıya ait olmak üzere yüzde 12,5 oranındaki genel sağlık sigortası priminin işverence ödenecek. Bu durumdaki gençler için işverence ihtiyarlık primi ödenmeyecek. İlk defa 16 yaşında sigortalı olan bir işçi 25 yaşına kadar 9 yıl boyunca uzun dönemli sigorta kollarının primi ödenmeden çalıştırılabilecek. Güvencesiz ve emeklilik hakkı ötelenmiş bir çalışma ilişkisi yaşayacak.” Fatma Karabacak  

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *