ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Bu demir yığını buradan kalkacak

Bu demir yığını buradan kalkacak
YAYINLAMA: 05 Kasım 2020 / 17.54
GÜNCELLEME: 05 Kasım 2020 / 17.54

Vali Erhan Tanju, demir yığını dediği uzay çatının Kale’nin tarihi dokusunu bozduğunu belirterek, en kısa zamanda yerinden söküleceğini söyledi. Tanju, çatının başka bir alanın üzerinde kullanılacağını belirterek, “Halep’teki kale ile bizimki arasında benzerlik var. Onlar da böyle bir uzay çatı yok. Bu çatıyı mozaiklerin üzerine koyabiliriz. Pazar yeri için de düşünülebilir” dedi.

Kalede incemede bulunan Vali Tanju, “Bu demir yığını buradan kalkacak. Böyle bir çatı nasıl bir düşüncedir? Milyarlarca lira para harcanmış. Neresi olursa olsun, nereye kaldmlırsa kaldınlsın ama bu demir yığınını bir daha görmek istemiyorum” diye konuştu.

Kale’nin çevre düzenlemesinin yeniden yapılacağını belirten Tanju, ziyareti sırasında Müze Müdürü ile Kültür Müdürü’ne sinirlendi. Kale çalışmaları ile ilgili yeterli cevabı alamayınca sesini yükselterek, “Elinizi çabuk tutun. Bana kağıt getirmeyin. Tabi yazışmalar da önemli, ancak sizden somut şeyler bekliyorum. Bir hafta içinde bana Kale’nin restorasyon işleriyle ilgili maliyet çıkartın. Ne gerekiyorsa yapın. Buraya elli kez gelmek değil, projenin bir an önce hayata geçirilmesini istiyorum” dedi.

Tanju, kalenin ilk etapta toprak zemininin aslına bağlı kalarak yapılacağını, ancak kaya parçalarının büyük tehlike oluşturduğunu söyleyerek, “Bu kayalardan biri bir insanımızın başına düşerse bunun sorumlusu kim olacak, kime sorulacak? Anıtlar Yüksek Kurulu’na bir an önce yazılar yazılacak. 1920-1930’larda burada taş örtü varmış. Dokusuna uygun olarak restora edilecek. Özel İdare’den bütçesini karşılayacağımız kalenin taş kaplaması öncelik arz ediyor. Kültür Bakanlığı’nın yardımları olursa daha iyi olur” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *