ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Bu asgari ücretin ayıbı siyasilere ait

Bu asgari ücretin ayıbı siyasilere ait
YAYINLAMA: 26 Ekim 2021 / 15.14
GÜNCELLEME: 26 Ekim 2021 / 15.14
KESK’in yaptırdığı araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 400 milyon, yoksulluk sınırının ise 1 milyar 200 milyon lirayı geçti. İnsanların çok zor şartlar altında yaşamlarını sürdürdükleri vurgulandı. 230 milyon TL asgari ücret ayıbının ise siyasilere ait olduğuna dikkat çekildi.

Mevcut ücretli insanların yaşam standartlarını yükseltmek hayal

AB’ye hazırlanan Türkiye’de insanların 230 milyon TL gibi son derece komik ve düşük bir ücretle geçinmeye zorlandığını hatırlatan Genel İş Sendikası 9. Bölge Başkanı Nihat Bencan, bu ayıpla Türkiye’yi hiçbir Avrupa ülkesinin istemeyeceğini vurguladı. Seçim meydanlarında asgari ücret nohut dürüm parası diyenlerin, iktidara geldikten sonra durumun ne kadar olduğunu bilmediğini ve bunun araştırmasına bile gerek duymadan asgari ücret tespit ettiğini, insanların içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların göz ardı edildiğini açıkladı.

Alım gücü yok, hayat pahalı

Mevcut asgari ücretle yaşam standardının yükseltilmesi bir yana, insanların geçinmesinin mucize olduğunu kaydeden Bencan, “Bu ücretle geçinmek için sihirbaz olmak gerek. Ücreti belirleyenler acaba bir günde ne kadar para harcıyor, onu kamuoyuna açıklayabilirler mi? Kaldı ki dört kişilik bir ailenin geçimini belirleyebiliyorlar. Bunların dikkate aldıkları standart nedir? Bu ücreti neye göre belirliyorlar? Yapılan kamuoyu araştırmaları hiç mi kendini rahatsız etmiyor ya da gerekli olan ücreti belirlemeye ışık tutmuyor mu? Gerçeklere karşı niçin gözlerini kapatıp, kulaklarını tıkıyorlar? İnsanların alım gücü yok, buna karşın hayat son derece pahalı. Temel tüketim maddeleri bile artık dar gelirli için lüks oldu. Ülkesindeki insanları böyle açlığa mahkum eden bir zihniyet olamaz” dedi.

AB’nin komik ücret uygulayan ülkeyi yanına alması imkansız

Açlık sınırındaki insanlar gibi zevki sefa İçerisinde yaşayanların da tasarrufa yönelmesi gerektiğini hatırlatan Bencan,  % 70’i işverenden oluşan asgari ücret tespit Komisyonu’ndan çıkacak sonucun gerçekçi olamayacağını vurguladı. AB’nin uygulamada olan 230 milyon lira asgari ücretle Türkiye’yi yanına almasının hayalden başka bir şey olmayacağını söyleyen Nihat Bencan sözlerine şöyle devam etti: Türkiye’de açlık sınırının yarısı kadar olan asgari ücret tam 12 milyon insanı ilgilendiriyor. Ama ülkede bu durum hiç tartışılmıyor. Belirlenen asgari ücret bir kişiye göre tespit ediliyor. Oysa ailede bir değil; en az dört kişi var ve bunların biri ancak çalışıyor. Tümü çalışmıyor. O zaman neden bunlar dikkate alınmıyor.

Dünyaya gelen her çocuk borçlu

Türkiye’de doğan her çocuğun borçlu olarak dünyaya gözlerini açtığını belirten Bencan, Avrupa’da, hatta Bulgaristan’da bile bugün kişi başına düşen milli gelirin 5-6 bin dolar civarında olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin her alanda geri olduğuna da dikkat çekti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *