ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Bu asgari ücret yüz karasıdır!.. 

Bu asgari ücret yüz karasıdır!.. 
YAYINLAMA: 25 Ocak 2021 / 13.22
GÜNCELLEME: 25 Ocak 2021 / 13.22
Siyasi iktidarların vatandaşını insanca yaşatmak zorunda olduğunu belirten sendikacılar, 4 kişilik bir ailenin gıda harcamasının 350 milyon lira olduğu bir ülkede, insanların 163 milyon lira asgari ücretle çalıştırılarak yaşama haklarının elinden alındığını söyledi.

Tek Gıda İş Sendikası Şube Başkanı İzzet Özcan, 4 kişilik bir ailenin geçinebilmesi için bir milyar 100 milyon, gıda harcamaları içinse 350 milyon gerektiğini hatırlatırken, “Hükümet, ülke insanı nasıl geçiniyor, ne yapıyor diye düşünerek davranmak zorundadır. Ülkemizde 163 milyon lira olan asgari ücretin dahi altında ücretle çalışmaya mahkum edilenler var. Öncelikle asgari ücret en azından gıda harcamaları tutarı olan 350 milyon lira seviyesine çıkarılmalıdır. Ayrıca mecliste bekletilen Iş Güvencesi Yasa tasarısı da hemen çıkarılmalıdır. İş Güvencesi Yasası çıkmadan asgari ücret bir anlam ifade etmiyor” diye konuştu.

Yurt dışından gelip asgari ücretin altında çalışan 1.5 milyon civarında kaçak işçi bulunduğunu da hatırlatan Özcan, “Hazine boş, devletin parası kalmadı, IMF'den aldığımız borçları ödeyeceğiz diyerek, insanlar açlığa mahkum ediliyor veya paraları geç ödeniyor. Türkiye’nin 197 milyar dolar vurgundan dolayı yok olan parası var. Bu para, banka soyguncuları ve hortumcular tarafından götürülen ve mahkemeler tarafından tespit edilen miktar. Hortumcuların mal varlıklarına el konulduğu zaman ülkenin tüm iç ve dış borçlarının kapanacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Genel-İş Sendikası 9. Bölge Başkanı Nihat Bencan da her sektörde olduğu gibi çalışan kesimde de kayıt dişiliğin sürekli arttığını belirterek, Türkiye’de 2.5 milyon insanın sigortasız çalıştırıldığını açıkladı. 4 Kişilik bir ailenin mutfak harcamasının aylık 350 milyon, geçimini sürdürebilmesi için bir milyar 100 milyon liraya ihtiyaç olduğunu hatırlatan Bencan, “DİE ve diğer bazı sendikaların araştırmasında gerçek geçim ücretleri tespit edilirken, hükümet 163 milyon lira gibi komik bir ücretle insanları geçinmeye zorluyor. Bu ücretle geçinmek için sihirbaz olmak gerek” dedi.

Bencan, “Böyle bir acımasız uygulamaya karşı sendikalar tepki gösterdiğinde ise bazıları çıkıp ücret sendikacılığı yapıyorlar diyerek, olayı farklı boyutlara çekmeye çalışıyor. Böyle haksızlık, vicdansızlık olabilir mi? Bize bunu söyleyenler acaba 163 milyon lira ile geçinebilir mi? Bir aylığına denesinler. Madem geçinilemeyeceğini biliyorlar, o zaman neden böyle komik ücretlerin altına imza atıyorlar? Bunu hangi koşullarda uygulamayı düşünerek kabul ediyorlar. AB’ye hazırlanan Türkiye’de böyle komik ücret bu ülkenin yüz karası” dedi.

AB’ye hazırlanana Türkiye’de çalışanlara komik ve de utanç verici ücret verilmesinin doğru olmadığını hatırlatan Bencan, insanca yaşanılabilir ücret verilmesini talep ettiklerini açıkladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *