ANASAYFA arrow right Ekonomi

Böyle sürerse, birçok imalatçı kepenk kapatacak, yüzlerce insan işsiz kalacak

Böyle sürerse, birçok imalatçı kepenk kapatacak, yüzlerce insan işsiz kalacak
YAYINLAMA: 30 Mart 2021 / 21.06
GÜNCELLEME: 30 Mart 2021 / 21.17
Doların ateşi düşmüyor. Dün itibariyle 8.30’u gören dolar, trikoculara büyük darbe vurdu. Ayrıca ham madde sıkıntısı yaşayan ve iplik fiyatlarının dolara bağlı olarak yükselmesinden dert yanan sektör temsilcileri bir çıkış kapısı arıyor.

Doların yükselmesinin sektöre çok büyük zarar verdiğini dile getiren Gaziantep Triko ve Konfeksiyoncular Derneği Başkanı Yusuf Sezer, ham madde sıkıntısı ve iplik fiyatlarının yüksekliği nedeniyle tekstil kentin yüzde 30 kapasite ile çalıştığının altını çizdi. “3 aydan beri sıkıntı var, böyle devam ederse birçok imalatçı kepenk kapatacak, yüzlerce insan işsiz kalacak” şeklinde konuştu.

Esnaf, hem zarar edecek hem de rekabet gücü azalacak

Başkan Sezer, doların yükselmesinin sektöre olumsuz yansıdığını kaydederken, “İmalatçının malını üretmesi, stoklayıp satması en az 6 ayı buluyor. İpliği aldığında dolar 7.5 lira iken 6 ay içerisinde dolar 9 lira olursa hem zarar edecek hem de rekabet gücü azalacak. Şu anda sektörümüz yüzde 30 kapasite ile çalışıyor. Çünkü dolar her geçen gün yükseliyor, buna bağlı olarak iplik fiyatları artıyor. Üyelerimiz, ‘Atölyelerimiz boş iş var mı, elemanlarımız geziyor’ diye arıyor” dedi.

Gaziantep’i, Türkiye’nin küçük Çin’i olarak görüyorlar

3 ay önce 4.2 dolar olan iplik kilogram fiyatlarının 6 dolara çıktığını söyleyen Sezer, “1990’lı yılların başında kentimizde 150 kişi triko ve konfeksiyon işi yapıyorsa bu rakam şimdi 3-4 bin kişiye yükseldi. Dolayısıyla sektörün genişlemesi rekabeti artırmasına karşın kalite düşürdü. Kalite düşük olduğundan ürün siparişi almakta zorluk yaşıyoruz. Özellikle tekstil ve triko da Gaziantep’i, Türkiye’nin küçük Çin’i olarak görüyorlar. Ancak Batman ve Malatya’ya çok büyük konfeksiyon tesisleri kuruluyor. Birçok büyük firmalar da bu kentlere yöneldi” şeklinde konuşma yaptı.

Tekstil kentteki ara elemanların yüzde 70’i Suriyeli

Sektörün kalifiyeli eleman sorununun devam ettiğini vurgulayan Sezer, “Tekstil kentteki ara elemanların yüzde 70’i Suriyeliler’den oluşuyor. Sektörün ara eleman sorununu liseler aracılığıyla çözmeye çalışacağız. Liselerde sektörümüz yönelik eleman yetiştirilecek. Ayakta kalmamız ve daha çok istihdam sağlanması için kayıt dışı çalışanların kayıt altına alınması şart. Çünkü sektörün yüzde 80’i kayıt dışı çalışıyor, bu sorun çözülmedikçe sektörün geleceği çok parlak değil” diye açıklamalarda bulundu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *