ANASAYFA arrow right Güncel

Böyle giderse kuraklıktan daha çok etkileneceğiz

Böyle giderse kuraklıktan daha çok etkileneceğiz
YAYINLAMA: 18 Mayıs 2021 / 22.00
GÜNCELLEME: 18 Mayıs 2021 / 22.01
Antep fıstığı büyük bir tehlike altında olduğu Ziraat Odası başkanları tarafından da ifade ediliyor. Çünkü fıstık ağaçlarında kuruma meydana geliyor. Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, ağaçların kurumasını kuraklığa, fazla ilaç kullanımına ve iklim değişikliğine bağladı. “Kuraklık, gecenin soğuk, gündüzün sıcak olması ve ilacın fazla kullanılması ağaçların kurumasına neden oluyor. Böyle giderse kuraklıktan daha çok etkileneceğiz” dedi.

İlçede 1000 ağaçtan200’ü kurumuş durumda

Oğuzeli Ziraat Odası Başkanı Mustafa Uğur, fıstık ağaçlarının neden kuruduğunun bilinmediğini, ancak araştırmaların devam ettiğini söylerken, “İlçemizde aşırı derecede kuruma var. 1000 ağacın 200’ü kurumuş durumda. Yetkililerin bir an önce harekete geçmesi lazım” ifadelerini kullandı.

Ağaçlar yeterli besini ve yağışı alamadı

Karkamış Ziraat Odası Başkanı İdris Bozkurt, “Ağaçların kurumasının nedeni topraktaki bazı elementlerin eksikliğinden ve kuraklıktan kaynaklanıyor. Ağaçlar yeterli besini ve yağışı alamadı. Dolayısıyla kurumalar başladı. Toprağı kırmızı olan yerlerden sıkıntı yok, toprağı boz olan yerlerde sıkıntı var. Çiftçilerimizin bir an önce ilaçlamasını yapmalı” şeklinde konuştu.

Kurumayla ilgili çok fikir var, fakat net bir şey yok

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdülkadir Deniz, “Ağaçların neden kuruduğu ile ilgili çok fikir var, ama net bir şey yok. Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü’nün fikirlerini ve önerilerini kabul etmeliyiz” açıklamasını yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *