ANASAYFA arrow right Röportaj

Bölgemize ve küresel bilime yeni soluklar getirmek için çalışıyoruz

Bölgemize ve küresel bilime yeni soluklar getirmek için çalışıyoruz
YAYINLAMA: 17 Nisan 2020 / 21.30
GÜNCELLEME: 17 Nisan 2020 / 21.30
Gaziantep Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Kamile Erciyas ile Diş Hekimi Fakültesi ve diş üzerine röportaj yaptık.
Gaziantep Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Kamile Erciyas ile Diş Hekimi Fakültesi ve diş üzerine röportaj yaptık.
Ağız ve diş sağlığında en önemli faktörün ağız bakımının ve diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması olduğunu belirten Erciyas, “Bunun için diş fırçası, arayüz fırçaları ve diş ipleri gibi enstrümanlar kullanılmalı. Günde en az iki kez hekiminin önereceği şekilde dişler fırçalanmalı. Kişiler beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeli özellikle asitli, şeker oranı yüksek ve yapışkanlı gıdalardan uzak durmalıdır. Bunun yanında herhangi bir sorun olsun ya da olmasın her 6 ayda bir diş hekimi ile görüşüp, ağız içi kontrollerinin yaptırması gerekir” dedi.
Diş Hekimliği Fakültesi’nde çeşitli imkan ve yenilikleri barındırdıklarını ifade eden Erciyas, “Fakültemiz hasta tedavilerinde eğitim, araştırma ve uygulama alanında aktif bir rol üstlenmiş olup, şehrimize, bölgemize ve küresel bilime yeni soluklar getirmek için çalışmalarımıza hızla devam etmekteyiz. Her alanda kalitesini arttırarak emin adımlarla ilerleyen fakültemiz “bilmek, yapabilmek, olmak temel mottosu” ndan hareketle yoluna devam edecektir” şeklinde konuştu.
Sabah-Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden bahseder misiniz?
Erciyas-Bölgesinde stratejik öneme sahip olan Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 31 Ekim 2006 tarihinde kurulmuş, hasta alımına ise 2008 yılında Tıp Fakültesi bünyesinde başlamıştır. 2009-2010 Eğitim-Öğretim yılında 20 öğrenci ile eğitim hayatına başlamıştır. 3 Blok olarak tasarlanan Diş Hekimliği binasının yapımı 2012 yılı sonunda tamamlanmış olup, Eğitim-Öğretim, araştırma ve klinik hizmetlerini halen bu binada sürdürmektedir. Modern binası, makine-teçhizatı bakımdan ve bünyesindeki preklinik ve fantom laboratuarı ile birlikte Türkiye’nin ileri gelen Fakülteleri arasındadır. Gelişen teknoloji ve bilimsel çalışmalar ışığında ön plana çıkan lazer destekli dental tedaviler konusunda bünyesinde bulundurduğu Er-YAG, Nd-YAG, Diode Er,Cr:YSGG gibi lazer çeşitliliği ve lazer mastership yapmış öğretim üyesi kadrosu ile bu alanda merkez olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Bunun yanı sıra Cad-Cam bilgisayar destekli tasarım ve üretim üniteleri digital tomografi cihazı ve ileri araştırmaların yapılabileceği laboratuvarlarla da bölgeye hizmet etmektedir. Genç ve dinamik eğitim-öğretim kadrosuna sahip olan Fakültemiz 2 Profesör, 1 Doçent, 17 Yardımcı Doçent ve 45 asistan olmak üzere 65 öğretim elemanı ile çalışmalarına devam etmektedir.
Sabah-Fakültenizin Gaziantep ve bölge için önemini anlatır mısınız?
Erciyas-Gaziantep ili nüfus, sanayi ve üniversitesi ile hem ülkesinin hem de bölgesinin önemli bir şehridir. Bölgesindeki son gelişmelerden kaynaklı hızlı nüfus artışına bağlı olarak sağlık, hizmetlerine gereksinimde artmıştır. Bu bağlamda hem bölgede artış gösteren tedavi ihtiyaçlarının karşılanması konusunda hem de ulusal ve uluslar arası lisans ve lisansüstü eğitim alanında da önemli bir misyona sahiptir. Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi olarak disiplinler arası teknoloji, bilim ve sanayi işbirliğini geliştirerek küresel bilimde öncelik tespit eden yaklaşım ve trendleri takip ederek inovasyon yönetimi açısından hayati öneme sahip bir yaklaşım sergilemekteyiz. Çeşitli imkan ve yenilikleri bünyesinde barındıran fakültemiz hasta tedavilerinde eğitim, araştırma ve uygulama alanında aktif bir rol üstlenmiş olup, şehrimize, bölgemize ve küresel bilime yeni soluklar getirmek için çalışmalarımıza hızla devam etmekteyiz. Her alanda kalitesini arttırarak emin adımlarla ilerleyen fakültemiz “bilmek, yapabilmek, olmak temel mottosu” ndan hareketle yoluna devam edecektir.
Sabah-Günümüz Diş Hekimliği eğitimindeki uzmanlık alanları hakkında bilgi verir misiniz?
Erciyas-Ülkemizdeki Diş Hekimliği Fakültelerinde Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi, Protetik Diş Tedavisi, Restoratif Diş Tedavisi, Endodonti, Ortodonti, Periodontoloji ve Pedodonti olmak üzere 8 Anabilim Dalı bulunmaktadır. Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi; anabilim dalı adından anlaşılacağı üzere Radyolojik değerlendirme ve klinik muayeneler sonucu hastaların teşhis ve tedavi planlanmalarının yapıldığı bölümdür.Ağız Diş ve Çene Cerrahisi; ağız ve çene bölgelerindeki sert ve yumuşak dokuların hem fonksiyonel hem de estetik yönlerini ilgilendiren hastalıkların, yaralanmaların ve bozuklukların tedavisini kapsayan bir uzmanlık alanıdır. Protetik diş tedavisi; doğal dişlerdeki madde kayıplarının, eksik dişlerin ve çevresindeki oral ve maksillofasiyal dokuların yapay materyaller ile restore edildiği bir anabilim dalıdır. Endodonti; kanal tedavisi yapılmaktadır. Kanal tedavisi ise dişin içerisindeki sinir ve damarlardan oluşan yumuşak dokunun hasar görmesi sonucu hastalıklı dokunun çıkarılıp, yerine kök kanal dolgu maddesi ile doldurulması işlemidir. Ortodonti; çapraşık diş dizimlerinin, çenelerin kapanış bozuklarının ve yüzdeki düzensizliklerin teşhis tedavi ve önlenmesini içeren bir diş hekimliği dalıdır. Periodontoloji; dişleri ve diş benzeri yapıları çevreleyen dokuların hastalıkların önlenmesi, teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Restoratif diş tedavisi; çürük ve travma nedeniyle diş yapısında oluşan doku kayıplarını farklı dolgu maddeleriyle tedavi ederek, dişlerin form, fonksiyon ve estetiğini sağlayan bilim dalı. Pedodonti; doğumdan ergenliğe kadar çocuklarımızın süt ve erken daimi dişlenme döneminde koruyucu uygulamaların yapıldığı, çürük ve travmaya bağlı madde kayıplarının yerine konulduğu, kanal tedavisinin yapıldığı bir diş hekimliği dalı. Fakültemiz güler yüzlü, samimi ve sıcak bir ortamda, diş hekimi korkusundan uzak çağdaş tedavilerin başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.
Sabah-Vatandaşlarımız Ağız Diş Sağlığı konusunda nelere dikkat etmelidir?
Erciyas-Ağız ve diş sağlığında en önemli faktör ağız bakımının ve diş fırçalama alışkanlığının kazandırılmasıdır. Bunun için diş fırçası, arayüz fırçaları ve diş ipleri gibi enstrümanlar kullanılmalı. Günde en az iki kez hekiminin önereceği şekilde dişler fırçalanmalı. Kişiler beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeli özellikle asitli, şeker oranı yüksek ve yapışkanlı gıdalardan uzak durmalıdır. Bunun yanında herhangi bir sorun olsun ya da olmasın her 6 ayda bir diş hekimi ile görüşüp, ağız içi kontrollerinin yaptırması gerekmektedir. Genel vücut sağlığının ayrılmaz bir parçası olan ağız diş sağlığı konusunda vatandaşların daha dikkatli olunması gerekmektedir.
Sabah-Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığının sağlanmasında nelere dikkat edilmelidir?
Erciyas-Çocukluk ve ergenlik çağında önemsenmeyen, ihmal edilen ağız ve diş sağlığı ileri yaşlarda daha büyük problemlere neden olabileceği unutulmamalıdır. Çocuklar bebeklik döneminde süt dişlerinin ağızda görülmeye başlamasından itibaren diş hekimi ile tanışmalıdır. Diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması, düzenli diş hekimi kontrollerinin yapılması, koruyucu ve önleyici tedavilerin uygulanması, ebeveynlerin bilinçlendirilmesi ileriki dönemlerde Ağız ve Diş Sağlığının sürdürülmesinde etkili rol oynayacaktır. Bu konuda bölgemizdeki farkındalığı arttırmak için okul ve kreş taramaları dahil olmak üzere bir çok çalışmada yer almaktayız.
Sabah-Hamilelik döneminde Ağız ve Diş Sağlığının korunmasında nelere dikkat edilmelidir?
Erciyas-Hamilelik kadınlarda ağız ve diş sağılığının sağlanmasında dikkat edilmesi gereken bir dönem. Hamilelikle birlikte vücutta meydana gelen hormonal değişiklikler, ağız içerisinde tükürük sekresyonunda ve akışkanlığında azalmalar ve asit dengesindeki değişikler ağız sağlığını tehdit eder. Bu nedenle, anne adayları hamilelik dönemlerinde ağız sağlığına normal dönemlere oranla daha fazla özen göstermelidir. Kısaca hamilelikte yaşanacak herhangi bir sağlık problemi sadece anne için değil bebek için de risk demektir. Örneklersek diş eti hastalığına sebep olan bakterilerin ürettiği kimyasallar ve toksinler erken doğum ve düşük doğum gibi istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Özetleyecek olursak annenin diş ile ilgili yaşayabileceği olumsuzlukların asıl sorumlusu hamileliği değil, ağız ve diş sağılığı bilincinin eksikliği, diş hekimi korkusu, gerekli tedavilerin ertelenmesi, bilinçsiz ilaç kullanılması ile kendini tedavi etme eğilimi sayılabilir. Tüm bu olumsuzluklardan korunmak için anne adaylarının, düzenli hekim kontrollerini yapması, dişlerini fırçalaması, yüksek oranda şeker içeren gıdalardan ve asitli içeceklerden kaçınması gerekmektedir. Tüm bunlara rağmen dişle ilgili sağlık sorunu yaşıyorsa diş hekimi ve kadın doğum doktoru arasında iş birliği ile hamileliğin herhangi bir anında diş tedavisi yapılması mümkündür.
Sabah- Kısa özgeçmişinizi alabilir miyiz?
Erciyas-Aslen Konya’lıyım. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunuyum. Periodontoloji doktoramı 2001 yılında tamamladım. 2008 yılında Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde öğretim üyesi olarak göreve başladım. 2012 yılından 2016 yılına kadar Dekan Yardımcısı olarak görev yaptım. Ağustos 2016 tarihinden bu yana Dekan Vekili olarak devam etmekteyim. Periodontoloji uzmanı olduğum ve kariyerimi bu yönde geliştirdiğim için Periodontal hastalıklar ve tedavisi, İmplant uygulamaları ve lazer destekli Periodontal Tedavi-Sistemik Hastalıklar başlıca ilgi alanlarımdır. Periodontoloi alanında çok sayıda ulusal ve uluslar arası dergilerde yayınlarım bulunup, akademik danışmanlık ve yürütücülüğünü üstlendiğim tamamlanmış ve sürmekte olan bilimsel proje ve doktora çalışmalarım bulunmaktadır. Evli ve 1 çocuk annesiyim. İşten arta kalan zamanlarda ailemle vakit geçirmeyi tercih ederim. Bunun yanı sıra sinemaya gitmeyi ve seyahat etmeyi çok severim.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *