ANASAYFA arrow right Güncel

Boğaziçi akademisyenleri: Mücadelemize devam ediyoruz

Boğaziçi akademisyenleri: Mücadelemize devam ediyoruz
YAYINLAMA: 22 Ocak 2021 / 19.02
GÜNCELLEME: 22 Ocak 2021 / 19.22

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri, bugünkü sırt dönme eylemlerinde "Hocaları, öğrencileri, mezunları ve emekçileriyle birlikte tüm Boğaziçi bileşenleri bu atamayı kabul etmemektedir. Bugüne kadar üniversitemizde rektör yardımcılığı görevini kimsenin kabul etmemiş olması bu kolektif iradenin başarısıdır" dedi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2015'te AKP'den milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu'yu 2 Ocak'ta Boğaziçi Üniversitesi'nin rektörlüğüne atamasına karşı protestolar bugün de devam etti. 

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri Güney Kampüs'teki Rektörlük binasına sırt dönme eylemlerini sürdürdü.

Akademisyenler adına açıklama okuyan Tuna Kuyucu "1 Ocak'tan beri ilkelerimizin arkasında durduğumuzu gerek kamuoyu nezdinde gerekse kurum içi kanalları işleterek beyan etmekteyiz. Hocaları, öğrencileri, mezunları ve emekçileriyle birlikte tüm Boğaziçi bileşenleri bu atamayı kabul etmemektedir. Bugüne kadar üniversitemizde rektör yardımcılığı görevini kimsenin kabul etmemiş olması bu kolektif iradenin başarısıdır. Yöneticilerin liyakat kıstaslarına uygun olarak demokratik yöntemlerle belirlenmesi, hem bilimsel eğitim hem de eğitim kalitesi açısından elzemdir, bundan vazgeçmeyeceğimizin altını çiziyoruz. Üniversitemizi ve Rumeli Hisarüstü mahallesini çevreleyen ağır polis ablukasının derhal kaldırılmasını talep ediyoruz. Özerk ve demokratik üniversite mücadelemize devam ediyoruz. Buradayız, kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz" dedi.

Ne olmuştu?

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Ocak'ta, 2015'te AKP'den milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu'yu Boğaziçi Üniversitesi'ne kararname ile rektör olarak atadı.

2002'de Sarıyer AKP İlçe Örgütü'nün kuruluşunda yer alan Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'ne atanmasına öğrenciler ve akademisyenler tepki gösterdi. İlk defa üniversite dışından bir rektör atandığını, bunun kabul edilemez olduğunu ve Bulu'nun "kayyım" olduğunu söyleyen öğrenciler, 4 Ocak Pazartesi Boğaziçi Üniversitesi'nde eylem düzenledi. Polis, burada öğrencilere biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti. Üniversite kapısına kelepçe vuruldu.

Bulu'yu protesto eden Boğaziçi Üniversitesi'nden akademisyenler de rektör devir-teslim törenine tepki göstererek Rektörlük binasına sırt dönme eylemi başlattı.

Polis, gösterilere katılan öğrencilerin evlerini bastı. Çok sayıda öğrenci gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, savcılık işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

"Kayyım rektör istemiyoruz", "Melih Bulu istifa" diyen öğrenciler ve akademisyenler protestolarını 4 Ocak'tan bu yana sürdürüyor.

Melih Bulu kimdir?

Prof. Dr. Melih Bulu, 2016 ile 2019 yılları arasında İstinye Üniversitesi'nde dekanlık ve rektörlük yaptı. 17 Ocak 2020'de Haliç Üniversitesi rektörlüğüne atanan Bulu, bu görevde bir yılı tamamlamadan Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atandı.

Bulu, 2010 ile 2016 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi İşletme Bölümü'nde bölüm başkanlığı yaptı.

Aynı zamanda AKP Sarıyer İlçe Teşkilatı kurucularından biri olan Bulu, 2015'te AKP İstanbul 1. bölge milletvekili aday adayı oldu.

ODTÜ Endüstri Mühendisliği'nden 1992 yılında mezun olan Bulu, yüksek lisans ve doktora eğitimini Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nde tamamladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *