ANASAYFA arrow right Yaşam

BM'den Suriye savaşının 12. yılında açıklama: Barış için harekete geçin

BM'den Suriye savaşının 12. yılında açıklama: Barış için harekete geçin
YAYINLAMA: 12 Mart 2023 / 19.38
GÜNCELLEME: 12 Mart 2023 / 19.38
BM Genel Sekreteri Guterres, Suriye savaşının 12'inci yılında yaptığı açıklamada "BMGK'nın 2254 No'lu kararı uyarınca atılacak adımların, sürdürülebilir barışın yolunu açabileceğine inanıyorum" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, bugün 12'nci yılını dolduran Suriye savaşı dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

AA'nın haberine göre; Guterres, Maraş merkezli depremlere atıfta bulunarak 'depremin ardından ülkeye yönelik insani yardımla yakalanan ivmenin siyasi alana taşınarak barış için harekete geçilmesi gerektiğini' söyledi. 

Suriye'de 6 Şubat'taki depremler nedeniyle 'halkın yeni bir trajediyle karşı karşıya kaldığını' ifade eden Guterres, 'insani yardım ihtiyacının çatışmanın başından bu yana en yüksek düzeye ulaştığına' dikkat çekti. 

"Kuzeybatı Suriye'ye 12 ay boyunca sınır ötesi erişim sağlama ihtiyacı, hiç olmadığı kadar acil bir hale geldi" diyen BM Genel Sekreteri  Guterres, açıklamasında, "Depremlerin ardından sağlanan insani yardımla yakalanan ivmenin siyasi alana taşınması gerekiyor. Suriyeli taraflar ve uluslararası ortaklarla birlikte BM Güvenlik Konseyinin 2254 No'lu kararı uyarınca atılacak somut adımların, sürdürülebilir barışın yolunu açabileceğine inanıyorum" dedi. 

Ülke genelinde ateşkesin sağlanması, Suriye halkının meşru taleplerinin karşılanması ve sığınmacıların gönüllü, güvenli ve onurlu dönüşlerinin sağlanması için 'hep birlikte hareket etme zamanı' olduğunu aktaran Guterres, BM'nin, Suriye'nin egemenlik, bağımsızlık, birlik ve toprak bütünlüğüne güçlü bağlılığını dile getirdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *