ANASAYFA arrow right Güncel

BM: “Suriye’deki nüfusun yüzde 70’inin insani yardıma ihtiyacı var”

YAYINLAMA: 26 Ocak 2023 / 17.59
GÜNCELLEME: 26 Ocak 2023 / 17.59
Savaşın 2011'den bu yana devam ettiği Suriye’deki duruma ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni bilgilendiren BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi Direktör Yardımcısı Eltahir Mudawi, ülkede yardıma ihtiyacı olan insanlara dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, dün (25 Ocak) BM Suriye Özel Temsilciliğinin Twitter hesabı üzerinden ülkedeki duruma ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Pedersen, "Suriye'deki çatışmanın kapsamlı bir siyasi çözüme ihtiyacı olduğunu ancak bu çözümün yakın olmadığını" söyledi.

Pedersen, açıklamasında, Suriye halkının 2023'te de büyük karmaşa ve kriz içerisine sıkışıp kaldığını kaydetti:

"Bu çatışmanın kapsamlı bir siyasi çözüme ihtiyacı var, başka hiçbir şey işe yaramaz. Çözüm ne yazık ki yakın değil."

"Ateşkes şart"

BM Genel Kurulu kararlarını uygulamak için somut eylemlere odaklanmaya devam ettiklerini aktaran Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Suriye'deki önceliklerinin "gerilimi tırmandırmaktan vazgeçme" ve "sükuneti yeniden sağlama" ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Pedersen, "Çatışmanın çözümü için ülke çapında bir ateşkes şart olmaya devam ediyor" değerlendirmesini de paylaştı.

Suriye Anayasa Komitesinin Cenevre'de devam etmesini ve daha somut bir ilerleme kaydedildiğini görmeyi istediğini söyleyen Pedersen, bu konuda rapor edilecek yeni bir durumun olmadığının belirtti.

Pedersen, "Başlangıçta adım adım güven artırıcı önlemler de almak gerekiyor. Bu hususta tüm taraflarla diyaloğun derinleşmesini takdir ediyorum. Şubat ayı boyunca katılımın daha da derinleşmesinin önemli olduğunu vurguluyorum" değerlendirmesini yaptı.

Pedersen, 23-24 Ocak'ta görüşmeler yapmıştı

BM Genel Sekreterinin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ve BM'nin "Küçük grup" olarak adlandırdığı Fransa, Almanya, İngiltere ve ABD'den yetkililer, Suriye'deki durumu görüşmek üzere 24 Ocak'ta bir araya gelmişti.

Suriye Müzakere Komisyonu Başkanı Bedir Camus ve Suriye Anayasa Komitesinde muhaliflerin eş başkanı Hadi el Bahra ile de benzer bir şekilde 23 Ocak'ta İsviçre'nin Cenevre kentinde bir toplantı yapılmış, iki gün boyunca yapılan tüm görüşmeler basına kapalı gerçekleşmişti.

"15,3 milyon kişinin insani yardıma ihtiyacı var"

Öte yandan, Suriye'deki duruma ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BM) bilgilendiren BM yetkililerinden Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) Direktör Yardımcısı Ghada Eltahir Mudawi, ülkede yardıma ihtiyacı olan insanlara dikkat çekti.

BM'nin UN News sitesinin aktardığına göre, Eltahir Mudawi, "12 yıldır çatışma ve insani kriz ile karşı karşıya olan insanlar, 15,3 milyon kişinin - yani Suriye nüfusunun yaklaşık yüzde 70'inin - insani yardıma ihtiyaç duyduğu, şimdiye kadarki en kötü yılı yaşıyor" dedi.

Eltahir Mudawi, yerinden edilmiş kişilerin yaşadıkları kamplardaki kalabalığın yanı sıra zorlu geçen kış şartlarına, devam eden kolera salgınına, akaryakıt sıkıntısına ve artan fiyatlara işaret etti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *