ANASAYFA arrow right Siyaset

BM Kadın Birimi'nden Siyasette Kadın Haritası: Türkiye Moğolistan'la 129'unculuğu paylaştı

BM Kadın Birimi'nden Siyasette Kadın Haritası: Türkiye Moğolistan'la 129'unculuğu paylaştı
YAYINLAMA: 23 Mart 2021 / 16.24
GÜNCELLEME: 23 Mart 2021 / 16.46
BM Kadın Birimi ve Parlamentolar Arası Birlik, Siyasette Kadın Haritası’nın 2021 yılı verilerini paylaştı. Listeye göre, Türkiye parlamentolarda kadın milletvekili oranı sıralamasında 122’inci sıradan 129’a geriledi.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Parlamentolar Arası Birlik (IPU), Siyasette Kadın Haritası’nın 2021 yılı verilerini paylaştı.

Hedefe ulaşılamadı

Buna göre, Türkiye parlamentolarda kadın milletvekili oranı sıralamasında yüzde 17.3 ile 122’nci sıradan 129’uncu sıraya geriledi. Türkiye kadın bakan oranı sıralamasında ise yüzde 11.8 ile 140. sırada.

Veriler, dünya genelinde parlamentolarda, bakanlıklarda, devlet ve hükümet başkanlıklarında kadın oranının arttığını ancak kadın temsilinin hala yetersiz olduğunu ortaya koydu.

Haritaya göre, tüm dünyada siyasi temsilde toplumsal cinsiyet eşitliği istenen seviyeye hala ulaşmadı.

Küreselde, vekil sayısında küçük de olsa artış yaşandı

“Siyasette Kadın 2021” haritası verilerine göre, hükümet ve devlet başkanı kadınların ve bakan düzeyindeki kadınların oranı 1 Ocak 2021 itibariyle, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

1 Ocak 2021 tarihi itibariyle ulusal parlamentolardaki kadın milletvekili oranı küçük bir artışla yüzde 25.5’e ulaştı. Bu oran 2020 yılında yüzde 24.9’du. Ruanda yüzde 61,3 ile ilk sırada, Küba yüzde 53.4 ile ikinci sırada, Birleşik Arap Emirlikleri ise yüzde 50 ile üçüncü sırada yer aldı.

22 ülkenin başında kadınlar var

Rapora göre 22 ülkenin devlet ve hükümet başkanlıklarını kadınlar yürütüyor. 2020 yılında bu sayı 20 idi.

Buna göre kadınların yönettiği ülkeler şöyle: Bangladeş, Barbados, Danimarka, Estonya, Etiyopya, Finlandiya, Gabon, Gürcistan, Almanya, Yunanistan, İzlanda, Litvanya, Nepal, Yeni Zelanda, Norveç, Peru, Moldova, Sırbistan, Singapur, Slovakya, Togo, Trinidad ve Tobago.

1 Ocak 2021 itibarıyla devlet başkanı kadınların oranı yüzde 5.9 (152 ülkenin 9’u), hükümet başkanı kadınların oranı yüzde 6.7 (193 ülkenin 13’ü).

12 ülkenin kabinesinde kadın yok

Kadın bakanların oranının yüzde 50’den daha fazla olduğu ülkelerin sayısı ise düştü. 2020 yılında bu sayı 14 iken, 2021 yılında 13’e indi.

Bu ülkeler ve kadın bakan oranları şu şekilde: Nikaragua – yüzde 58,82, Avusturya – yüzde 57,14, İsveç – yüzde 57,14 , Belçika – yüzde 57,14, Arnavutluk – yüzde 56,25, Ruanda – yüzde 54,84, Kosta Rika – yüzde 52, Kanada – yüzde 51,43, Andora, Finlandiya, Fransa, Gine-Bissau, İspanya – yüzde 50

Hükümetinde hiç kadın bakan olmayan ülkelerin sayısı 2020’de 9 iken, 2021’de 12’ye çıkarak artış gösterdi.

Kabinesinde hiç kadın bakan olmayan ülkeler şunlar: Azerbaycan, Ermenistan, Brunei Darussalam, Kuzey Kore, Papua Yeni Gine, Saint Vincent ve Grenadin Adaları, Suudi Arabistan, Tayland, Tuvalu, Vanuatu, Vietnam ve Yemen.

BM cesur adımlar atmaya çağırıyor

BM Kadın Birimi İcra Direktörü Phumzile Mlambo-Ngcuka harita verileri ile ilgili şunları söyledi:

“Kadınların karar alma mekanizmalarına dahiliyeti olmadan hiçbir ülke kalkınamaz. Bu yılın haritası bize gösterdi ki kadınları karar alma mekanizmalarının merkezine yerleştirmek ve temsiliyetlerini sayıca artırmak için cesur ve kararlı adımlar atmalıyız. Bunu hemen yapmalıyız.”

IPU Genel Sekreteri Martin Chungong ise kadınların karar alma mekanizmalarında artış oranının yeterli olmadığını ifade etti ve şöyle dedi:

“Özellikle salgın sırasında ön saflarda yer alan sağlık, bakım ve hizmet sektöründe çalışan kadınların oranının yüzde 70 olduğunu düşünürsek hiç yeterli değil. Kadınların siyasette daha fazla temsili için kadın erkek hep birlikte çalışmalıyız. Şu anda ihtiyacımız olan siyasi irade."

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
#bm