ANASAYFA arrow right Güncel

BM Kadın Birimi’nden “Nesiller Boyu Eşitlik"

BM Kadın Birimi’nden “Nesiller Boyu Eşitlik"
YAYINLAMA: 04 Nisan 2021 / 17.30
GÜNCELLEME: 04 Nisan 2021 / 18.28
Meksika’nın ev sahipliğinde 29-31 Mart’ta çevrim içi olarak düzenlenen forum, devlet başkanlarından özel sektör temsilcilerine, uluslararası sivil toplum kuruluşlarından gençlik organizasyonlarına kadar birçok katılımcıyı ağırladı.

BM Kadın Birimi’nce kurulan ve önümüzdeki 5 yıl boyunca toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarına yön verecek “Nesiller Boyu Eşitlik Forumu”nun ilk toplantısına, Türkiye’den İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Koç Holding Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Oya Ünlü Kızıl, Pekin+25 Küresel Gençlik Görev Gücü üyesi İlayda Eskitaşçıoğlu ve GirlUP İstanbul’un kurucusu Selin Özünaldım konuşmacı olarak katıldı.

Yol haritaları anlatıldı

Meksika’nın ev sahipliğinde 29-31 Mart’ta çevrim içi olarak düzenlenen forum, devlet başkanlarından özel sektör temsilcilerine, uluslararası sivil toplum kuruluşlarından gençlik organizasyonlarına kadar birçok katılımcıyı ağırladı.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması konusunda paydaşları küresel ölçekte harekete geçirmeyi hedefleyen forumun ikincisi haziran ayında Paris’te düzenlenecek.

Türkiye’den İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Koç Holding Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Oya Ünlü Kızıl, Pekin+25 Küresel Gençlik Görev Gücü üyesi İlayda Eskitaşçıoğlu ve GirlUP kurucusu Selin Özünaldım’ın konuşmacı olarak katıldığı Forum kapsamında farklı temalar altında faaliyet gösteren eylem grupları, toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki hedeflerini ve izleyecekleri yol haritalarını açıkladı.

Nesiller Boyu Eşitlik Kampanyası nedir?

BM Kadın Birimi’nin Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu’nun kabul edilmesinin 25. yıl dönümü vesilesiyle,  toplumsal cinsiyet eşitliğini gerçekleştirmeye yönelik yükümlülüklerinin uygulanma hızını arttırmak için geliştirdiği küresel bir kampanya.

Bu kapsamda, BM Kadın Birimi, gelecek kuşakların kadın hakları aktivistlerini ve yirmi yılı aşkın süre önce Pekin Eylem Platformu’nun oluşturulmasına katkı sağlamış olan toplumsal cinsiyet eşitliği savunucularını ve vizyonerleri bir araya getirdi.

Değişimi gerçekleştirebilecek bu kişiler hep birlikte, henüz ulaşılmamış olan kadınların güçlenmesi hedefine doğru yeni ve ezber bozan, çok kuşaklı “Nesiller Boyu Eşitlik: Eşit bir Gelecek için Kadın Haklarını Gerçekleştirmek.” adlı bir kampanyada yer alıyor.

Nesiller Boyu Eşitlik kampanyasının talepleri şöyle: Eşit ücret, ücretsiz bakım ve ev işlerinin eşit paylaşımı, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik cinsel taciz ve her türlü şiddetin sona erdirilmesi, kadınların ve kız çocuklarının ihtiyaçlarına cevap veren sağlık hizmetleri, kadınların ve kız çocuklarının siyasi hayata ve hayatın her alanındaki karar alma süreçlerine eşit katılımları.

Forum; hükümetleri, sivil toplumu, uluslararası kuruluşları ve özel sektörü harekete geçirmek için küresel, yenilikçi ve çok paydaşlı altı Nesiller Boyu Eşitlik İçin Eylem Koalisyonu oluşturdu: Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddet, Ekonomik Adalet ve Haklar, Bedensel Özerklik, Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı ve Hakları, İklim Adaleti için Feminist Hareket, Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği için Teknoloji ve İnovasyon, Feminist Hareketler ve Liderlik

Toplumsal cinsiyet eşitliğine ve kız çocuklarının ve kadınların insan haklarına pozitif etki etmek için her bir Eylem Koalisyonu, 2020-2025 yılları arasında bir dizi somut, kararlı ve acil eylem gerçekleştirecek. Her Eylem Koalisyonu’nun özellikle odaklanacağı somut eylemlerden biri ergenlik çağındaki kız çocuklarının ve genç kadınların haklarıdır. SKA’lara ulaşmaya yönelik BM Eylem On Yılı boyunca, bu eylemlerin sonuçları, ergenlik çağındaki kız çocuklarına ve genç kadınlara yönelik değişim için bütünsel bir gündem oluşturacak.

Koç Holding’den dijital dönüşümde cinsiyet eşitliği mesajı

Koç Holding’in liderleri arasında yer aldığı Teknoloji ve İnovasyon Eylem Koalisyonu’nun çalışmalarını şekillendirecek 2026 hedefleri ise şöyle belirlendi:

*Dijital teknolojilere ve evrensel dijital okuryazarlığa olan erişimi artırarak cinsiyetler arası dijital uçurumu yarı yarıya azaltmak, kadın ve kız çocuklarının ihtiyaçlarına yönelik teknolojilere ve inovasyona yapılan yatırımları yüzde 50 artırmak, teknoloji ve inovasyon alanında istihdam edilen kadın oranını iki katına çıkarmak, ülkeleri ve teknoloji şirketlerini teknoloji temelli cinsiyete dayalı şiddet konusunda hesap verebilir hale getirmek.

“Toplumsal cinsiyet eşitliğini esas alan dijital dönüşüm modeli”

Forum kapsamında Birleşmiş Milletler Kadın Birimi İcra Direktörü Phumzile Mlambo-Ngcuka’nın açılış konuşmasını yaptığı ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Teknoloji ve İnovasyon’ başlıklı oturumda konuşan Koç Holding Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Oya Ünlü Kızıl, şunları söyledi:

“Cinsiyetler arası dijital uçurum, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama noktasında gün geçtikçe daha da derinleşen bir sorun haline geldi. Tüm dünyada etkisi devam eden Covid-19 pandemisi bizlere aynı zamanda eşsiz bir fırsat sunuyor. Teknoloji ve İnovasyon Eylem Grubu liderleri olarak kamu ve özel sektördeki paydaşlarımızla beraber Covid sonrası toparlanma döneminde toplumsal cinsiyet eşitliğini esas alan bir dijital dönüşüm modelini benimsemeliyiz.”

“Bu fırsatı değerlendirmek için hepimize önemli görevler düşüyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda büyük çaplı dönüşüm projelerini hayata geçirebilmek için hükümetlerden özel sektöre, uluslararası kuruluşlardan sivil topluma kadar birçok paydaşın önemli taahhütlerine ihtiyacımız var.”

“Koç Holding olarak liderleri arasında yer aldığımız Teknoloji ve İnovasyon Eylem Grubu’nun bu paydaşları harekete geçirecek özel bir platform olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde belirlediğimiz hedeflere ulaşabilmek ve edindiğimiz tecrübeyi kendi ekosistemimiz ve daha da ötesine taşıyabilmek için teknoloji ve inovasyon alanındaki kabiliyetlerimizi en iyi şekilde kullanmayı hedefliyoruz.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *