ANASAYFA arrow right Yaşam

BM: Covid-19 kadınların karşılaştığı en ayırımcı kriz

BM: Covid-19 kadınların karşılaştığı en ayırımcı kriz
YAYINLAMA: 17 Mart 2021 / 17.11
GÜNCELLEME: 17 Mart 2021 / 20.04
BM Kadınların Statüsü Komisyonu’nun yıllık toplantısında koronavirüs salgınını “Kadınların yaşadığı en ayrımcı kriz” olarak tanımlandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Kadınların Statüsü Komisyonu’nun  yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, çocuk yaşta evliliklerden cinsel istismara kadar tüm dünyada kadına yönelik şiddetin her ay arttığına dikkat çekti.

Guterres salgın sonucunun, cinsiyet eşitsizliğinin hâlâ dünyadaki siyasi, ekonomik ve sosyal sistemin içine yerleşik olduğunu gösterdiğini belirtti.

Gelecek 130 yılda erkekler, önceki  ve daha da fazlası yılda verdiği kararları vermeye devam edeceğini belirten Guterres, 87 ülkeyi kapsayan çalışmaya göre, covid-19 ile mücadele güçlerinin çoğunlukla erkek olduğunu söyledi.

Çocuk yaşta evlilikler arttı

BM Kadın Birimi İcra Direktörü Phumzile Mlambo-Ngcuka da salgının kadınlar ve kız çocuklarının karşılaştıkları en ayrımcı kriz olduğunu söyledi. Açılış konuşmasında Mlambo-Ngcuka, salgın döneminde kadınların erkeklerden daha sık işlerini kaybettiğini ve ev içi şiddete maruz kaldığını, bu yıl 47 milyon kadının daha günlük 1,90 dolardan -yaklaşık 14,50 lira- az bir gelirle yaşamak zorunda kaldığına vurgu yaptı. 

Mlambo-Ngcuka, salgın nedeniyle dünyada daha fazla çocuğun anne-babasız kaldığını ve çocuk yaşta yapılan evliliklerin arttığına da dikkat çekti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *