ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Bizimkiler geziden çok memnun kaldı

Bizimkiler geziden çok memnun kaldı
YAYINLAMA: 29 Eylül 2021 / 13.02
GÜNCELLEME: 29 Eylül 2021 / 13.02
Devlet Başkanı Kürşad Tüzmen’in Irak’a yaptığı iki günlük geziye katılan 23 sanayici ve işadamı ziyaretten oldukça memnun döndü. Sanayicilerden eli boş dönen olmadı. Faydalı bir gezi oldu diye açıklamada bulundu.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in Irak’a yaptığı ve yaklaşık 350 işadamının katıldığı gezide yer alan 23 Gaziantepli sanayici ve işadamı ile tekstilin dışında tüm sektörler temsil edildi. Tat Makarna’nın sahibi Selim Memiş, Acar San Makarna’nın sahibi Selim Acar, Batallı Tarım Ürünleri A.Ş.’den Şahin Batallı, Dicle Pazarlama ile OSB Başkanı Akif Ekici, GA-İB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, Mahmut Altunka-ya, Cemal Kadooğlu, Ali Kılıç, Ali Özpolat, Uzo Karayılan gibi önde gelen sanayici ve işadamının ticaret bağlantısı yaptığı açıklandı.

Sanayici Selim Memiş, konuyla ilgili olarak Sabah’ın sorularını yanıtlarken firma olarak mercimek, nohut, fasulyenin yanı sıra temizlik maddelerini kapsayan yaklaşık 6 bin ton ticaret anlaşması yaptıklarını belirtti. Yapılan anlaşmanın yaklaşık 5 milyon dolar olduğunu açıklayan Memiş, Irak ile yapılan 700 milyon dolarlık ticaret anlaşmasının yaklaşık 500 milyon dolarlık kısmının Güneydoğu ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri’ne üye işadamı ve sanayicilerini kapsadığını hatırlattı. Memiş, “Yapılan ticari anlaşmalar tamamen BM gözetiminde. Bu nedenle ödeme konusunda sorun çıkmaz, endişe taşımıyoruz” dedi. Anlaşmaların akrediteleri geldikten sonra malı göndereceklerini vurgulayan Memiş, yapılacak ticaretin petrol karşılığı olduğunu vurguladı. Memiş, görüşmelerden eli boş dönen firma olmadığını sözlerine ekledi.

Batallı Tarım Ürünleri A.Ş.’nin sahibi Şahin Batallı da Irak’a sürekli mal sattıklarını belirterek, gezinin olumlu geçtiğini söyledi. Firma olarak 5 bin 500 ton bakliyat ve temizlik ürünü için anlaşması yaptıklarını’ kaydeden Batallı sözlerine şöyle devam etti:

“3 Milyon dolarlık bir ihracat anlaşması yaptık. Aslında biz sürekli bu ülkeye mal satıyoruz. Körfez krizi öncesi sattığımız malın bedelini yıllar sonra büyük mücadeleyle alabildik. Fakat bu anlaşmaların tümü BM gözetiminde olduğu için bir sıkıntı yok. Petrol karşılığı olup BM kanalıyla satılan ürünlerin akreditesi gelmeden zaten kimse mal vermiyor. Dolayısıyla bir tehlike yok” diye konuştu.

Savaş ortamına rağmen yapılan görüşmelerin faydalı geçtiğini belirten Selim Acar da, firma olarak bakliyat ve temizlik ürünleri için ticaret anlaşması yaptığını açıklarken, miktarı konusunda açıklama yapmak istemedi. Irak’ta her 6 ayda bir ihale yapıldığını, buna da belirli ülkelerin girebildiğini söyleyen Acar, “Devlet Bakanı Tüzmen ile birlikte gitmemiz faydalı oldu. Bize biraz daha ilgi gösterdiler, sıcak karşıladılar. Eskiden de buradaki ihalelere girebiliyorduk, ama bu kez limiti yükselttiler” diye açıklamada bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *