ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Biz nereye gidiyoruz?

Biz nereye gidiyoruz?
YAYINLAMA: 14 Ocak 2022 / 16.15
GÜNCELLEME: 14 Ocak 2022 / 16.15
Yabancı yayın satan tek yerde en çok Arapça yayın satılıyor

Kentin sürekli yabancı yayın satan tek bayisi, haftada üç tane bile İngilizce dergi satamazken, buna karşılık Arapça yayınlara ilginin daha fazla olduğunu söyledi ve üniversite çevrelerinin yabancı yayınlara ve okumaya ilgisizliğinden yakındı.

Beş yıldızlı oteller de yabancı yayın almıyor

1974’ten bu yana gazete bayi olan Hüseyin Öztekin, Gaziantep’te ekonomi ve ticaretin geliştiğini, ancak kültürde geri kaldığını vurgularken, üniversitede yabancı dil eğitimi yapan bölümler olduğu için öğrenciler yabancı yayınları takip eder düşüncesiyle süreli yabancı yayınlar satmaya başladıklarını vurgularken, “Ancak hayal kırıklığına uğradık. Haftada sadece 2- 3 tane İngilizce dergi satabiliyorum. Onu da subaylar alıyor. Bir de Time dergisini takip eden avukat var. Ayda bir tane de Fransızca dergi satıyoruz. Ama Arap dünyasından haberler veren Arapça dergilerden haftada ondan fazla satıyorum. Demek ki kültürlü geçinen insanlar tarikatçılar kadar okumaya önem vermiyor” diye konuştu. Öztekin, kentteki yıldızlı otellerin de yabancı yayınlara ilgi göstermediğini, oysa bu otellerin müşterileri arasında yabancıların da yer aldığının altını çizdi.

Üniversite ile bütünleşemezken

Avrupa Birliğine nasıl gireceğiz?

Öztekin, Gaziantep Üniversitesi’nin kentle bütünleşememesinin kültürel alandaki geri kalmışlığın en önemli faktörlerden biri olduğunu vurguladı.

Öztekin, “Üniversite öğrencilerinin kültürü önemsemediklerini söylemek zor belki, ama halk onlardan çok daha kötü durumda. 1970’lerde bu kentte mini etek rahatlıkla giyilebilirken, şimdi diz boyunda etek giyilemiyor. Üniversiteyle halk bütün eş emiyor. Biz üniversite ile iletişim kuramazken, Avrupa Birliğine nasıl gireceğiz?” diye endişesini dile getirdi.

Devlet diplomalı robot yetiştiriyor

İşyeri Gaziantep lisesinin yanında olduğu için öğrencileri gözlemleme şansı olduğunu belirten Öztekin, “Burada kızını okula her gün arabayla bırakıp arabayla alan bir baba vardı, kızı sınıfta kaldı. Lisenin süper lise kısmında okuyan öğrenciler de bir gün olsun yabancı yayınları takip etmiyor. Gençlerin en önemli özellikleri özenti. Onların bu özelliğinden faydalanarak kültürlerini geliştirmeye çalışmalıyız. Devlet diplomalı robotlar yetiştiriyor” derken, eğitim sistemindeki aksaklıklara dikkat çekti. Öztekin, çok cahil bir nesil yetiştiğini gözlemlediğini vurgularken, bunda en büyük suçun aileler olduğunu belirtti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *