ANASAYFA arrow right Güncel

"Biz bittik, müşterinin de alım gücü yok"

"Biz bittik, müşterinin de alım gücü yok"
YAYINLAMA: 17 Haziran 2021 / 19.25
GÜNCELLEME: 17 Haziran 2021 / 21.05
Gaziantep’teki Almacı Pazarı baklavacıların, baharatçıların ve lokantaların kentteki merkezi. Turizm salgınından kötü etkilenince Almacı esnafı da zor günler yaşıyor.

Gaziantep, hem bir gastronomi hem de turizmin kenti. Lokantaların, baharatçıların ve baklavacıların yer aldığı Almacı Pazarı, salgın kısıtlamaları nedeniyle zor durumda. Turistlerin de kente gelmemesi esnafın toparlanma umudunu da olumsuz etkiledi. Almacı Pazarı'nı gezerek esnafla konuştuk.

65 yıldır hem kasaplık hem de kebapçılık yapan Mustafa Yakar, pandemi öncesinde de işlerinin kötü olduğunu, üzerine pandemi eklenince durumun daha da kötüleştiğini belirtti.

Yakar, "150 bin TL birikimim vardı. Kazancım olmadığı için bu süreçte hepsini harcamak zorunda kaldım. Cebimde beş kuruş para kalmadı" diyerek devletin kendilerine destek vermediğini hatırlattı.

"Verdiği 3000-5000 TL de ne beni ne başkasını kurtarır. Mesela kasap dükkanımız var. Kısmi de olsa açık olduğumuz için destek verilmedi. Şu an böyle olmamızın sebebi devlet" diyen Yakar, şöyle devam etti: "Biz bittik, sürekli kapatıp açma ve gece sokağa çıkma yasakları bizi bitirdi. Emekliliğim de olmasa geçimimi sağlayamam."

Fiyatlar artıyor

Neredeyse hiç satış yapamaklarını söyleyen esnaf Mehmet Erbalcı da kısıtlamalar gevşetilse de satışların halen düşük olduğunu anlatıp "Devletten destek için başvurmamıza rağmen destek almadık. Fiyatlar her geçen gün artıyor. Örneğin, bu hafta fıstığı alışımıza 15 TL zam geldi. Bu müşteriye de yansıyor. Alım gücü kalmadı" dedi.

Normalde yaz sezonunda işlerinin iyi olduğunu söyleyen baharatçı Yusuf Kenan Özdemir, salgınla birlikte işlerinin durgunlaştığını ve bu uüzden ekonomik sıkıntıya girdiklerini söyledi.

Restoran sahibi Murat Abışoğlu ise, kısıtlamaların esnetilmesiyle birlikte yerli turistlerin gelmeye başladığını söyledi.

Küçük baklavacılar battı

Gaziantep denildiğinde akla baklavacılar geliyor. Salgın sürecinde ünlü markalar ve Türkiye çapında satış imkanına sahip olanlar, sipariş ağları sayesinde büyük sıkıntı yaşamadı. Küçük esnaf ise battı.

Fıstığın kilosu 175 liraya çıktı

Salgın nedeniyle çoğu zaman kapalı kaldıkları için internet üzerinden “ara-getir” servisine başladıklarını ifade eden Süleyman Erçelebi, çok fazla sıkıntı yasamadıkları için devletten bir şey talep etmediğini söyledi.

Devletin gerekli tedbirleri aldığına inandığını söyleyen Erçelebi, "Beklentiyi çok yüksek tutmadık. Örneğin yüz kilo baklava satmayı hedeflemedik. Hedefleyenler 20 kilo sattığında bundan memnun olmadılar. Biz ne sattıysak ona şükür dedik. Bu sayede de işçi çıkarmadım. Maaşlarını da eksiksiz yatırdım" diye konuştu.

Erçelebi’nin esas şikayeti ise "stokçuluk". Bu dönemde birçok fıstık üreticisinin fırsatçılık yapıp fıstık stokladığını ve baklava fıstığının kilosunun 140 TL’den 175 TL’ye çıkardıklarını ifade etti.

Turist rehberleri de işsiz

Gaziantep Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı (GARO) Murat Tekeoğlu da, bir buçuk yıldır kısıtlamalardan dolayı hem turist rehberlerinin hem de esnafın geçinemediğini söyledi.

Turist sayısının yüzde 90 azaldığını belirten Tekeoğlu, şöyle konuştu: "Turist rehberleri işsiz kaldı. Çalıştığı gün sayısına göre ücret alıyor. Restoranların bizden farkı yok. Turistlerin bir an önce bölgemize gelmesi için rehberler odası, belediyeler ve valilikler gerekli çalışmaları yapıyor. Salgın bittikten sonra bölgemize talebin artacağını düşünüyorum.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *