ANASAYFA arrow right Güncel

Birliklerin içi boşaltılıyor, çalıştırılmaz hale getiriliyor

Birliklerin içi boşaltılıyor, çalıştırılmaz hale getiriliyor
YAYINLAMA: 15 Ekim 2021 / 21.29
GÜNCELLEME: 15 Ekim 2021 / 21.29
2020 yılında desteklemelerin birlik şartı aranmaksızın İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat ederek yapılmasına dair tebliğ yayınlandı.

Bu tebliğe tepki gösteren Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, desteklemelerin birlikler üzerinden ödenmesi gerektiğini dile getirdi. “Birliklerin içi boşaltılıyor ve tamamen çalıştırılmaz hale getiriliyor. Birliklerin güçlendirilmesi gerekirken birliklerin içini boşaltmak arıcıyı sahipsiz bırakmak demek” dedi.

Yanlıştan bir an önce dönülmesi gerekiyor

Resmi kamu ve kuruluşlarında yürütülecek işlemlerde oda, borsa, birlik ve sivil toplum kuruluşlarına üyelik şartı arandığını hatırlatan Koca, “Arıcılar Birliği’nde üyelik şartı aranması da 2000’li yıllardan beri uygulanıyor ve desteklemeler birlik üzerinden alınıyor. Ancak 2020 yılında desteklemeler birlik şartı aranmaksızın İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat ederek yapılmasına dair tebliğ yayınlandı. Pandemi nedeniyle işlemleri hızlandırmak için yapıldı ama bakanlık ile yaptığımız görüşmelerde bu işin böyle devam edileceği söylendi. Bu kalktıktan sonra üyelerin birliğe karşı aidiyeti ortadan kalkacak. Birlikler bir nevi içerisi boşaltılmış bir kuruluş haline gelmiş olacak ve üreticiler de inanılmaz derece büyük zorluklar yaşayacak. Dolaysıyla bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. 

Bakanlığın yanlış politikaları durumu bu hale getirdi

Hayvanların küpeleri gibi arı kovanlarının da plakaları olduğunu kaydeden Koca, “Hayvanların kulaklarının kümelenip kayıp altına alındığı gibi arıların da kayıt altına alınması için her bir kovanın bir plakası var. Arıcılar arı kovanları için plaka alıyor ve arıcılar kovan sayısı değiştirmediği sürece yeni plaka almıyor. Bu hizmet de birlikler üzerinden veriliyordu. Geçen yıl bakanlığın birliklerin içeriğini boşaltmaya yönelik çalışmalar kapsamında bu plakalar da birliklerden alındı. Bir birlik plakayı pahalı sattı diye tüm birlikler cezalandırıldı. Bakanlık birçok alanda olduğu gibi tarım ve orman müdürlüklerine bir yük daha bindirdi. Şu anda sistem kilitlenmiş durumda ve kimse ne yapacağını bilmiyor. 1 yıldan beri kovan artışları plakalandırılamıyor.  Plakaların ne şekilde yürüyeceği de tam olarak bilinmiyor. Bakanlığın yapmış olduğu yanlış politikalar ne yazık ki durumu bu hale getirdi” eleştirisinde bulundu.

Maliyetler yükselmeye devam ederse arıcılık yapılmaz hale gelecek

Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bu sene bölgelere göre yüzde 25 ila 40 arasında verim düşüklüğü oldu. Verim düşüklüğüyle beraber arıcıların girdi maliyetleri çok yükseldi. 150 liraya alınan bir kovan 315 liraya yükseldi. Girdi maliyetlerinde yüzde 100 artış olmasına karşın bal fiyatlarında yüzde 20-25 civarında bir artış yaşandı. Sektör bu şekilde devam ederse bir süre sonra kendiliğinden erimeye başlayacak, bu iş yapılmaz bir hale dönüşecek.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *