ANASAYFA arrow right Yaşam

Birleşik Krallık tahtına Prens Charles çıkıyor

YAYINLAMA: 09 Eylül 2022 / 14.31
GÜNCELLEME: 09 Eylül 2022 / 14.31
Birleşik Krallık hükümdarı Kraliçe II. Elizabeth'in ölümüyle veliaht Prens Charles kendiliğinden kral oldu. Bunun için ayrı bir işlem ve tören gerekmiyor. Charles yirmi dört saat içinde taç giyecek.

Kraliçe öldü, Birleşik Krallık tahtına veliaht Prens Charles çıkıyor.

Kraliyet prosedürlerine göre, öncelikle Charles'ın krallık adını belirlemesi gerekiyor. Kraliyet soy ağacına göre, Kral III. Charles olarak anılmayı isteyip istemediğine göre bir adlandırma yapılacak. Charles başka bir ad da alabilir. 

Örneğin, büyükbabası VI. George'un asıl adı Albert olmasına karşın tahta küçük adlarından biriyle geçmişti. Charles da dört adı Charles, Philip, Arthur ve George'dan birini seçebilecek..

Yalnızca Charles'ın değil oğlu veliaht Prens William'ın ünvanı da değişecek. Kendiliğinden babasının kral olmadan önceki ünvanı Galler Prensi'ni üstlenmeyecek.  Ancak derhal babasına ünvanlarından Cornwall Dükü ünvanını  alacak. Eşi Catherine de Cornwall Düşesi olacak.

İlk 24 saat içinde Charles, Kral ilan edilecek. Bu tören St James's Sarayı'nda Katılım Konseyi önünde gerçekleşecek.

Bu konseyin üyeleri arasında kıdemli milletvekilleri, bazı üst düzey kamu görevlileri ile Londra Belediye Başkanı da yer alıyor.

Kral Charles

Birleşik Krallık ve diğer 14 Milletler Topluluğu üyesi ülkenin kralı olan III. Charles 14 Kasım 1948'de doğdu. 1952'den tahta çıkıncaya kadar Cornwall Dükü ve Rothesay Dükü ünvanlarının yaını sıra veliaht prens ünvanına da sahipti. Birleşik Krallık tarihinin hem en eski hem de en uzun süre veliahtlık ünvanını elinde bulunduran kraliyet üyesiydi. Galler Prensi bu ünvanı 26 Temmuz 1958'den annesi II. Elizabeth'in ölümünün ardından 8 Eylül 2022'deki tahta çıkışına kadar elinde bulundurdu.

Charles, Kral George VI ve Kraliçe Elizabeth'in ilk torunu olarak Buckingham Sarayı'nda doğdu. Babasının çocukken gittiği Cheam ve Gordonstoun okullarında eğitim gördü. Daha sonra bir yılını Avustralya, Victoria'daki Geelong Gramer Okulu'nun Timbertop kampüsünde geçirdi. Cambridge Üniversitesi'nden Lisans derecesi aldıktan sonra, 1971'den 1976'ya kadar Kraliyet Hava Kuvvetleri ve Kraliyet Donanması'nda görev yaptı. 1981'de Leydi Diana Spencer ile evlendi ve iki oğlu oldu: Prens William ve Prens Harry. 1996'da çift, her iki tarafın da saklamadıkları evlilik dışı ilişkilerin ardından boşandı. Diana ertesi yıl Paris'te bir araba kazası sonucu öldü. 2005'te Charles, uzun süredir hayat arkadaşı olan Camilla Parker Bowles ile evlendi.

Charles Galler Prensi olarak II. Elizabeth adına resmi görevler üstlendi. 1976'da Prens Vakfı'nı kurdu, Prens Hayratı'nın sponsoru oldu. 400'ü aşkın hayır kurumu ve kuruluşunun hamisi, başkanı veya üyesidir. Charles, 1993'ten beri mimari zevklerine dayalı Poundbury adında deneysel yeni bir kasabanın yaratılmasıyla ilgileniyordu. Mimarlığın toplumdaki rolü ve tarihi binaların korunması konusundaki görüşleri, İngiliz mimar ve tasarım eleştirmenlerinden büyük ilgi gördü.

Charles bir dizi kitabın yazarı veya ortak yazarıdır. Kendini çevreci olarak tanımlayan Charles, organik tarım ve iklim değişikliği gibi konularda görüş ve düşüncelerini açıkladı ve çevre gruplarınca ödüllendirildi ve tanındı. Homeopati de dahil "alternatif tıbba" destek vermesi eleştiri konusu oldu. Başında olduğu hayır kurumlarının faaliyetleri de eleştirilere uğradı Prens Vakfı, 2022'de Londra  Metropolitan Polisi tarafından keyfi harcamalar dolayısıyla soruşturma altına alındı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *