ANASAYFA arrow right Güncel

“Birinci dalganın üçüncü pikine hızla gidiyoruz”

“Birinci dalganın üçüncü pikine hızla gidiyoruz”
YAYINLAMA: 19 Mart 2021 / 18.44
GÜNCELLEME: 19 Mart 2021 / 21.00
Tıp örgütleri, test sayısının azaltılmış olmasına rağmen vaka sayılarının ve ölümlerin arttığına dikkat çekti, yeni önlemler talep etti.

Yedi ayrı tıp örgütü bugün ortak yazılı açıklama yaptı, vaka artışına dair uyarıda bulundu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (UDEK) Koronavirüs Çalışma Grubu, Türk Toraks Derneği, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti, Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği, Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği’nin açıklamasında, “Salgın hâlâ kontrol altında değil, birinci dalganın üçüncü pikine doğru hızla gidiyoruz” dendi.

“Ölenlerin sayısı tekrar artmaya başladı”

“Birinci dalganın üçüncü pikine doğru hızla gidiyoruz” başlıklı açıklamada, Türkiye’nin, Sağlık Bakanlığı’nın dün açıkladığı rakamlara göre 18 bin 912 yeni vakayla dünyada 7. sıraya yerleştiği belirtildi:

“Son 24 saatte 73 kişi koronavirüsten yaşamını yitirdi. Geçtiğimiz birkaç haftadır COVID-19 nedeniyle ölenlerin sayısı azalma göstermekteyken tekrar artmaya başladı.

“Yapılan günlük test sayısı azalmasına rağmen vaka sayısı artmaya devam etmektedir. Maske mesafe ve hijyen önlemlerinin yeterli gelmediği ortada.”

Sürdürülebilir kapanma zamanı… Şimdiye kadar olan “aç-kapalarla” neredeyse bir yıldır kapalı olan sosyal ve ekonomik hayata karşın, “toplumun tüm kesimlerini içeren, ülkeye giriş çıkışlarda ciddi tedbirlerin alındığı, her tür denetimin herkese eşit olarak uygulandığı, toplumun hiçbir kesiminin kenarda unutulmuş hissetmediği, nakit gelir desteğiyle sürdürülebilir bir kapanma” öneriyoruz. Bu kapanma süresi bilimsel verilere dayanılarak, konuyla ilgili kurumlar ve sağlıkla ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte belirlenmelidir.

Hızlı aşılama zamanı… Türkiye ilk üç günde 650 binden fazla kişiyi aşılayabilmiş sağlık çalışanlarına sahip bir ülke. Yeterli sayıda ve çeşitlilikte aşı sağlandığı takdirde hızlı aşılama ile toplumdaki hastalık yükü azaltılabilir. Aşılama hızını artırmak zorunda olduğumuz açıktır.

Güvenli açılma planı… Sürdürülebilir hızlı kapanma ve beraberinde hızlı aşılama sonrasında da basamaklandırılmış ve güvenli bir açılma planlanmalıdır.”

Sağlık Bakanlığı dün akşamki açıklamasında, son 24 saatte 132 bin 425 test yapıldığını, 13 bin 378 kişiye COVID-19 tanısı konduğunu, 852 kişinin “hasta” kabul edildiğini, 68 kişinin de COVID-19 nedeniyle öldüğünü duyurdu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *