ANASAYFA arrow right Sağlık

Birinci dalga bitmedi, sosyal mesafe vazgeçilmez

Birinci dalga bitmedi, sosyal mesafe vazgeçilmez
YAYINLAMA: 19 Mayıs 2020 / 19.06
GÜNCELLEME: 19 Mayıs 2020 / 19.06
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü: “Vazgeçilmez olan şey sosyal mesafenin korunması. Evden çıkışlar zorunlu hallerle sınırlanmalı. İyi havalandırılmayan, kapalı mekanlardan mümkün olduğunca uzak kalınmalı.”

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü “Henüz birinci dalgayı atlatmış değiliz” dedi.

Özlü, kendi internet sitesiyle sosyal medya hesabından paylaştığı videosunda pandemiyle ilgili son duruma dair açıklama yaptı.

“Tedbirleri aksatmamalıyız”

Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye için şu anda ikinci dalga olasılığından ziyade birinci dalgayı tam olarak bitirmeye odaklanılması gerektiğini ifade etti:

“Çünkü biz henüz birinci dalgayı atlatmış değiliz, bitirmek üzereyiz, iyi gidiyor. Şu an itibarıyla eğer bir gecikme olmazsa bayram sonrasında rakamların daha da düşeceğini ve kontrolün artacağını umuyorum.

“Beklenmedik bir kalabalıklaşmanın olması durumunda bu süre uzayabilir bir miktar geriye dönüş olabilir, bu süre uzayabilir. Ama gördüğüm kadarıyla bugüne kadar kontrollü sosyal yaşama geçiş döneminde de önemli ölçüde bir geriye dönüş olmadı. Günlük dalgalanmalar oldu; ama bunlar makul düzeyde öngörülebilir düzeyde kaldı. Bu da sevindirici.

“Bence ikinci dalga olasılığı daha sonra ortaya çıkacak bir risk, şu anda biz birinci dalganın bir an önce tamamlanması noktasında hepimiz gayret ediyor olmalıyız. Tedbirlerimizi aksatmamalıyız, bir an önce bu süreci bitirmeliyiz.”

“Sosyal mesafe vazgeçilmez”

“İkinci dalga olasılığı hep var. Birinci dalgayı kontrole alıp bitirmiş Çin, Güney Kore ve Singapur’da aradan bir süre geçtikten sonra tekrar vakalar görülebiliyor. Ama ikinci dalga konusunda biz birinci dalgaya göre daha donanımlı, daha deneyimliyiz, daha başarılı olacağımıza inanıyorum.

“Çünkü virüsü tanıdık, onunla başa çıkabileceğimizi biliyoruz, aldığımız tedbirlerin işe yaradığını gördük, virüsü yenebileceğimizi gördük. Dolayısıyla ikinci dalga konusunda, elbette böyle bir olasılık var; ama onun kontrolü daha kolay olabilecektir diye düşünüyorum.

“Türkiye'de ikinci dalgayı başlatmayacak şekilde kontrollü sosyal hayata geçiş planlanıyor. Bunlara dikkat edilirse ikinci dalga Türkiye’de olmayacaktır, olmaması gerekir. 'Kontrollü sosyal' hayat denmesinin sebebi zaten bu. Yani ikinci dalgaya izin vermeyecek şekilde tedbirler alınarak normalleşmeye geçmemiz lazım.

“Burada en önemli şey, vazgeçilmez olan şey sosyal mesafenin korunması. Her yerde her zaman her ortamda herkes için her koşulda vazgeçilmez olan şey diğer insanlarla 1-2 metrelik mesafeyi korumak, o çok önemli. İkinci dalgadan korunmak için en önemli korunma tedbiri bu.”

“Evden çıkarsak kırsal alana gitmek güvenli olur”

“Kalabalık alanlarda maske kullanmak, maske takarken ağzın burnun dışarıda bırakılmaması lazım. Evden çıkışlar zorunlu hallerle sınırlanmalı.

“Keyif için, eğlenmek, vakit geçirmek için evden çıkarsak, bu durumda kalabalık sokaklara, caddelere, AVM’lere, mağazalara değil, tenha yerlere, doğaya insanların olmadığı kırsal alanlara gidip orada vakit geçirmek, doğayla hemhal olmak güvenli olacaktır. Bunu tavsiye ederim.

“Tabii el hijyeni ve yüzey temizliği de önemli. İyi havalandırılmayan, klimalı, kapalı mekanlardan mümkün olduğunca uzak kalınmalı. Bunları yaparsak ikinci dalgayı uyandırmadan normal hayatımızı virüsten geri alabileceğimize inanıyorum.”

“Varsayımlarımız koşullara bağlı”

“Tabii bu bir süreç, bizim bu öngörülerimiz, varsayımlarımız koşullara bağlıdır. Beklenmedik bir risk ortaya çıkarsa bu süre uzayabilir veya daha dikkatli olursak daha da kısalabilir.

“Umarım önümüzdeki günlerde yazın da gelmesiyle havaların ısınması, nemin azalması, güneşin bol bol ultraviyolesinin virüsü kontrol etmede etkili olması, D vitamini sentezimizin artması, dolayısıyla bulaşmanın da hızının kesileceğini, daha mutlu, daha umutlu günlere varacağımızı varsayıyorum.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *