ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Birecik Barajı’nda inanılmaz kazanç!

Birecik Barajı’nda inanılmaz kazanç!
YAYINLAMA: 19 Ekim 2021 / 17.09
GÜNCELLEME: 19 Ekim 2021 / 17.09
Yap-İşlet-devlet (YİD) Projesi ile yapılan Bilecik hidroelektrik santrali, sahibine 3 milyar $ kazandıracak.

Tümü krediyle 1 milyar 849 milyon marka mal olan Birecik Barajı ve hidroelektrik santrali elektriği 0.10 Cente mal ederken, (TEDAŞ kendi hidroelektrik santralin de bu fiyata mal ediyor), en çok altı Cente satması gereken elektriği 16 cente satıyor. Altı ay erken devreye giren santralin geçen üç yıl içerisinde ticari kredilerin tümünü dış kredilerin ise önemli bölümünü ödediği iddia ediliyor.

Para hırsın her şeyin önüne geçti

BHS (Bilecik hidroelektrik santrali) sözleşmesi Danıştay denetiminden inanılmaz bir yöntemle kaçırıldı. Zeugma kazıları sırasında bir aksaklık çıkacak olayın perde arkası anlaşılacak diye paniğe kapılan yetkililer, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in “baraj yapımı birkaç ay ertelensin Zeugma sular altında kalmasın” ricasını bile sudan bahanelerle kabul etmedi. Para hırsı her şeyin önüne geçti. Barajı yapan konsorsiyum, iş çok karlı olduğu için 0,01 TL nakit para koymadan baraj yaptı ve fahiş fiyattan devlete sattığı elektrikten rüyasında göremeyeceği karla elde etti ve etmeye de devam ediyor.

Birecik barajında inanılmaz kazanç

Yap-devret-işlet (YİD) modeliyle yapılan Bilecik hidroelektrik santralinin başı ciddi şekilde dertte. Elektrik piyasası yasasının uygulamaya geçmesine iki ay kala Enerji Bakanlığı, enerji Piyasası Düzenleme Kurulu ile arasında zor bir pazarlık başladı. Enerji Piyasası Denetleme Kurulu yönetimi, Bilecik hidroelektrik santrali ile Enerji Bakanlığından 15 Şubat‘a kadar anlaşmalarını ve alım garantili sözleşmeleri tadil etmelerini istedi. Yani Bilecik hidroelektrik santralini işletenlere kötü bir haber var, artık elektriği devlete satış garantisi kaldırılıyor.

Devlete enerji kazığına son

Bilecik hidroelektrik santrali yetkilileri üç yıldan beri düzenli yapılan tatlı ödemelerden fevkalade memnundu. EPDK’nın kararıyla perişan olan BHS’ciler madem garanti kaldırılacaktı, neden sözleşme yaptınız sorusuyla efkar dağıtmaya çalışıyor. Ama korkunun ecele faydası yok. Çünkü yanıt hazır: Yapılan sözleşmeler yasalara aykırı. Ve hepsi enerji bakanlığı ile devlete garantili satıştan vazgeçmezse, Mart ayından yenilenmesi gereken lisanslı yenilenmeyecek.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *