ANASAYFA arrow right Ekonomi

Birçok üretici, hırsızlık korkusuyla fıstığını boz kırıyor

Birçok üretici, hırsızlık korkusuyla fıstığını boz kırıyor
YAYINLAMA: 05 Ağustos 2020 / 20.50
GÜNCELLEME: 05 Ağustos 2020 / 21.12
“Fıstık hırsızları en ağır şekilde cezalandırılmalı”

Boz fıstık hasadının başlamasıyla birlikte fıstık hırsızlığı konusunda uyarılarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, “Geçen yıl alınan tedbirler bu sene daha da sıklaştırılmalı, arttırılmalı ve hırsızlara kesinlikle göz açtırılmamalı” ifadelerini kullandı. 

Deniz, “Çiftçilerimiz, boz fıstık olarak bilinen fıstıkları kırmaya başladı” derken, “Boz kırmayacak olan çiftçilerimiz fıstıklarını ‘Kırmızı bene’ bırakacak. Kırmızı ben fıstık ise Eylül ayı içerisinde kırılacak. Fakat çoğu çiftçimiz hırsızlık olaylarından dolayı fıstığını kırmızı bene bırakmak istemiyor. Yani fıstık hırsızlığı çiftçilerimizi tedirgin ediyor. O nedenle geçen yıl alınan tedbirlerin bu sene daha da sıklaştırılmasının ve arttırılmasının yanı sıra hırsızlara kesinlikle göz açtırılmaması gerekiyor” dedi. 

Bu seneki rekoltenin çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü belirten Başkan Deniz, “Borcu olan çiftçilerimiz fıstığını boz olarak kırıp satarken, ihtiyacı olmayan çiftçilerimiz ise fıstığını ‘kırmızı bene’ bırakıyor. Ama fıstığını kırmızı bene bırakan çiftçilerimiz hırsızlık olaylardan çok şikayetçiler ve ister istemez tedirginlik yaşıyorlar. Birçok çiftçimiz bu hırsızlık olayları yüzünden fıstığını boz olarak kırıyor. Günlük gazetelerde, internet sitelerinde veya televizyonlarda fıstık hırsızlığı haberlerini okuyoruz ya da dinliyoruz. Çiftçilerimiz kendilerince önlem almaya çalışıyorlar, ama bu sorun her sene var. Geçen yıl alınan tedbirler ve denetimler sayesinde hırsızlık olayları çok azdı. Bu sene de geçen yıl alınan tedbirlerin daha da genişletilmesini, denetimlerin sıklaştırılmasını ve bu tür olaylara hiçbir şekilde göz açtırılmaması lazım” dedi. 

Fıstık hırsızlığını önlemek için öncelikle çalınan bu fıstıkların kimlere nasıl satıldığının tespit edilmesi gerektiğinin altını çizen Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, konuşmasına şu şekilde bitirdi: “ Çünkü çalıntı ürünü her tüccar almaz. Ya Nizip’e ya Gaziantep’e ya Kilis’e ya da fıstık üretiminin yoğun olduğu il ve ilçelere götürüp satıyorlardır. Bu il ve ilçelerde güvenlik güçlerinin sıkı denetiminin yanı sıra hasat bitene kadar şehrin giriş ve çıkış noktalarında kontroller ve uygulamalar yapmaları büyük elzem taşımaktadır. Eğer yapılan kontrollerde fıstık tespit edildiğinden o kişinin gerçekten çiftçi olup olmadıklarını sorgulasınlar. Bu tür hırsızlık yapanların en ağır şekilde cezalandırılmaları, hapis cezası ile birlikte yüksek meblağlarda parasal cezalara çarptırılmaları bu sorunun çözümünde etkili olacaktır.” Hüseyin Karataş

 

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *