ANASAYFA arrow right Güncel

Birçok milli piyango bayisi kepenk kapatmaya hazırlanıyor

Birçok milli piyango bayisi kepenk kapatmaya hazırlanıyor
YAYINLAMA: 21 Mart 2023 / 21.43
GÜNCELLEME: 21 Mart 2023 / 21.43
Milli piyangonun özelleştirilmesiyle milli piyango bayileri açısından başlayan kötü süreç komisyon oranlarının düşürülmesi, kredi kartı ile alışverişin kapanması ve şans oyunlarına yaşanan tedarik sıkıntısı ile devam ediyor.

Yıllardan beri çözülmeyen sorunlar nedeniyle sektör bitme noktasına gelirken, ayakta durmakta zorlanan birçok milli piyango bayisi ise yakın zamanda kepenk kapatmaya hazırlanıyor.

Şans oyunlarının fiyatının yüzde 100 artmasının satışları olumsuz etkilediğini Gaziantep Milli Piyangocular Odası Başkanı Sabri Yıldırım, “Şu anda ayakta durmakta ve giderlerimizi karşılamakta çok zorlanıyoruz. Milli piyangonun özelleştirilmesiyle gelirlerimiz azaldı, giderlerimiz arttı. Sorunlarımızı dile getirmek çabalıyoruz, lakin karşımızda muhatap bulamıyoruz. Bu gidişle sesimize kulak veren kimse olmaz ise hepimiz sessiz sedasız yok olup gideceğiz” uyarısında bulundu.

Yıldırım, “Milli piyango sektörü Türkiye’nin en köklü sektörlerinden biri. Ülke genelinde 16 bin bayisi ve 14 bin çalışanı bulunurken, milli piyangonun özelleştirilmesiyle 16 bin bayinin birçoğu kapandı ve binlerce çalışan ise işsiz kaldı. Tabi aynı durumda Gaziantep’te yaşandı. Kentimizde de 165 bayimizden sadece 60’ı bu mesleği yapıyor, diğerleri ise kapatmak zorunda kaldı. Çünkü günümüze şartlarında yaşam çok pahalı. Her şey ateş pahası. Böyle bir ortamda komisyon oranlarımız yüzde 9’dan yüzde 4’e düşürüldü. Yani kazancımız da düştü. Dolayısıyla gelirlerimiz azaldı, giderlerimiz arttı. Bundan dolayı kapanmalar yaşandı, yaşanmaya da devam edecek gibi gözüküyor” ifadelerini kullandı.

Milli piyango bayilerinin zor günle geçirdiğini kaydeden Yıldırım, “Komisyon oranlarımız yüzde 9’dan 4’e düşürüldü. Önceden kredi kartı ile alışveriş yapabiliyorken, şimdi yapamıyoruz. Piyango biletleri ve şans oyunlarını tedarik etmek için şube vardı, o bile kapanınca, tedarikte sıkıntı yaşamaya başladık. Türkiye’de sadece 8 ilde milli piyango odası bulunuyor. Bu odalarımız ile sürekli koordineli halindeyiz. Sorunlarımızı ilgili kurumlara ve kuruluşlara iletmemize karşın aradan yıllar geçmesine karşın herhangi bir çözüm bulunamadı. Hiç kimse bizi duymuyor, dinlemiyor. Karşımız da muhatap bulamıyoruz. Çırpınıyoruz, çabalıyoruz, ama boşuna olduğunu artık biz de farkına vardık” açıklamasını yaptı.

Şans oyunlarının yüzde 100 zamlandığını yeni şans oyunlarının çıktığını belirten Yıldırım, “Sattığımız şans oyunlarının zamlanmasıyla beraber düşük olan satışlarımız daha da düştü. Çünkü geçmiş yıllarda bir şans oyunu 5 ile 20 lira arasında değişirken, şu anda 50 ile 100 lira arasında değişiyor. İnsanların evlerine bile zor ekmek götürdüğü bir dönemde hiç kimse 50 veya 100 lira verip oynamıyor. O nedenle ayakta durmamız için destek verilmesi elzem. Komisyon oranlarının yeniden yüzde 9’a yükseltilmesini, kredi kartı ile alışveriş yapmanın mümkün kılınmasını ve tedarikte sıkıntı yaşanmaması talep ediyoruz” tespitini yaptı. Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *