ANASAYFA arrow right Sağlık

Birçok hemşire yeniden hastalığa yakalanıyor 

Birçok hemşire yeniden hastalığa yakalanıyor 
YAYINLAMA: 25 Nisan 2021 / 20.28
GÜNCELLEME: 25 Nisan 2021 / 20.39
Türk Hemşireler Derneği Gaziantep Şube Başkanı Doç. Dr. Rabia Sohbet, OECD ülkelerinde hemşire başına 102 kişinin düştüğünü, bu rakamın Türkiye’de 431 olduğunu açıkladı

Başkan Sohbet, “Sağlık çalışanlarının aşılanma süreci bitmesine rağmen birçok hemşire yeniden hastalığa yakalanıyor. Aşı ve randevu sistemindeki olumsuzlukların hesabı ilk olarak hemşireye soruluyor ve dolayısıyla çoğu zaman şiddete maruz kalıyor. Alanda ve hastanede çalışan hemşire sayısının artırılması, psikolojik, moral ve ücret yönünden memnun edilmesi gerekiyor” dedi.  

Kentimizde 4 bin 700 hemşire görev yapıyor 

Gaziantep’te kamu hastanelerinde 3 bin 600, özel hastanelerde bin 500 ve üniversitede 600 olmak şehrimizdeki hemşire sayısının toplam 4 bin 700 olduğunun altını çizen Sohbet, “Ülkemizde, hemşirelikte branşlaşma olmaması nedeni ile mezunlar ihtiyaca göre servislere veriyor ve zamanla çalıştığı bölümde tecrübe sahibi oluyor. Hemşireler, çalıştığı kurumdaki politikalara bağlı olarak gündüz 8 saat gece 16 saatlik nöbetlere kalabiliyorlar. Pandemi sürecinde ise gün aşırı 24 saatlik nöbetler yoğunlukta” açıklamasını yaptı.  

Yoğun çalışmaya karşın ücret çok düşük 

Sohbet, ücretin yoğun çalışmaya karşın çok düşük olduğunu söylerken, nöbet paraları ve döner sermaye gibi ödemelerin aydan aya, kurumdan kuruma değiştiğini ve düzenli ödenmediğine dikkat çekti. “Hemşire, pandemide acil servisler ve pandemi servislerinde, yoğun bakımlarda gücünün çok üstündeki hasta sayısı ile bakım ve tedavi hizmetini sürdürürken kendi öz ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanıyor. Ailesi ve çocuklarından uzak yoğun çalışma stresi bir yılı aşkın süredir devam ederken, günümüzde giderek artan vaka sayıları ile hemşire tükenmekte ve yalnız bırakılıyor” ifadelerine yer verdi.  

Covid-19, meslek hastalığı olarak kabul edilmedi 

Türk Hemşireler Derneği Gaziantep Şube Başkanı Doç. Dr. Rabia Sohbet, konuşmasını şöyle tamamladı: “Alanda çalışan filyasyon ekipleri hastalara ve takiplere ulaşmakta zorlanıyorlar. 400 dolayında sağlık çalışanı covid nedeni ile yaşamını yitirmesine karşın tüm sağlık çalışanları ve hemşireler canları pahasına görevlerini yapmaktadır. Ancak Covid-19 hastalığı halen meslek hastalığı olarak kabul edilmedi.” Hüseyin Karataş 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *