ANASAYFA arrow right Güncel

Bir ürünün fiyatını arz-talep belirler

YAYINLAMA: 26 Eylül 2022 / 21.36
GÜNCELLEME: 26 Eylül 2022 / 21.36
Sündük Yaş Meyve ve Sebze İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Halil Sündük, kurutmalık ve konserve zamanı işlerin iyi olduğunu, ancak havaların serinlemesi ve okulların açılmasıyla durağanlaştığını belirtti

Sündük, “Bir ürünün fiyatını arz-talep belirler. Bazı gün 5,5 lira olan bir ürünü diğer gün 3,5 liraya satma riski varken, ama bazen de arz-talep olursa 4 liraya aldığın ürünü 6,5 liraya satabilirsin. Yani sebze ve meyvenin günlük fiyatları arz ve talebe göre değişiyor” dedi.

Maddi durumu iyi olanların sebze ve meyveyi daha fazla tükettiğini kaydeden Sündük, “Maddi durumu iyi olanlar durumu iyi olanlara göre daha fazla ürün tüketiyor. Çünkü maddi durumu olmayanlar çocuğuna okul kıyafeti mi alsın, evine salça mı çıkarsın yoksa kurutmalık mı çıkartsın, hangi birine para yetiştirsin?” diye sordu.

Maliyet artışlarına göre ürünlerin fiyatları yüksek değil

Maliyet artışlarına göre ürünlerin fiyatlarının yüksek olmadığını kaydeden Sündük, “Geçen yıl Bursa domatesinin kilosunun 1,20 liradan satarken, bu sene 5 liradan satışa sunuldu ve bu fiyatla satışına devam ediliyor. Ancak geçen yıl maliyetler 40-50 kuruş iken şu anda domatesin sebze halinde dükkâna ulaşması 4 lirayı buluyor. Geçen yıl bir dönümlük konservenin maliyeti 3 bin 500 lira iken şimdi bu rakam 19 bin 760 liraya yükseldi. 5 bin 500 TL’lik fide, damlama 800 TL, hayvan gübresi 2 bin TL, ilaç 3 bin TL, gübre 4 bin TL, günlük işçi yevmiyesi 200 TL, dikim-ot yolma 800 TL, çapa 400 TL, 4 defa tarla sürme 800 TL, elektrik ve su bin 500 TL olmak kaydıyla bir dönüm tarlaya karpuz ekmenin toplam maliyeti 19 bin 450 TL. Bu giderin içerisinde toplama yevmiyesi hariç” ifadelerini kullandı.

Sebze-meyve haline kaliteli ürün gelmesini kabzımallar sağlıyor

Sündük, “Gaziantep büyüyor, ancak geçen sene ile bu sene satılan ürün arasında çok fark yok. Sonuçta insanlar tüketmek zorunda. Ayrıca seze ve meyve haline giren ürünün çürümeden satılması çok önemli. Çünkü ürün çürüme yapacağından anında satılmalı ve dışarıya çıkarılmalı. Eski günleri özlüyoruz. Eskiden hale gelenler birbirini tanır, saygı duyardı. Ama şimdi insanların ahlaki yapısı değişti. Sebze ve meyve haline kaliteli ürün gelmesini sağlayanlar kabzımallardır. Ürünlerimizin altının ve üstünün farklı çıkması mümkün değil. Çünkü ne şekilde ürün satıyorsak o şekilde ürün alıyoruz” şeklinde konuştu.

Halkın komisyonculara bakış açısı çok kötü

Bin 300 lira olan günlük giderin 4 bin liraya yükseldiğini sözlerine ekleyen Sündük Yaş Meyve ve Sebze İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Halil Sündük, konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: “Halkın komisyonculara bakış açısı çok kötü. ‘Sanki tarlada 1 lira biz 6 liraya’ satıyoruz şeklinde bir söylenti var. Bu sorunu herkesle tartışıyoruz. Maliyetlerin arttığını neden kimse söylemiyor? 3 harfli marketlerde satılan ürünlerin fiyatları yerel marketten daha fazla. Bu da hal esnafının pahalı satmanın en iyi örneği” Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *