ANASAYFA arrow right Sağlık

Bir kişi 3 kişiye virüs bulaştırırken şimdi bir kişi 6 kişiye bulaştırıyor

Bir kişi 3 kişiye virüs bulaştırırken şimdi bir kişi 6 kişiye bulaştırıyor
YAYINLAMA: 27 Temmuz 2021 / 21.11
GÜNCELLEME: 27 Temmuz 2021 / 21.19
Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Ayşegül Ateş Tarla, son günlerde artan vaka sayılarını Sabah’a değerlendirdi: Bulaş zincirini kırmak için ikinci doz aşılama oranı yüzde 80’i aşmalı

Aşılamanın yeterli düzeyde olmadığına dikkat çeken Tarla, ilerleyen zamanlarda günlük vaka sayılarının 40-50 bine ulaşabileceği uyarısında bulundu. “İkinci doz aşı yaptıranların oranının yüzde 70-80’leri aşması gerekiyor ki bulaş zincirini kıralım” dedi.

Normalleşme ile virüsün dolaşımını hızlandırmış olduk

Başkan Tarla, “Normalleşme ile virüsün dolaşımını hızlandırmış olduk. Daha sonra bayram geldi, turizm sezonu açıldı. Bu koşullarda vakaların artmaması mümkün değil. Eğer kontrolsüz artışlar sağlarsak aşılama bile tek başına yeterli olmayacak. İngiltere’de ikinci doz aşı yaptıranların oranı yüzde 50’ye yakın iken bizde birinci doz aşı yaptıranların oranı yüzde 50 civarında. Bu oran çok düşük” ifadelerine yer verdi.

Virüslerin mutasyona uğradığını kaydeden Tarla, “Kontrolsüz yapılan uygulamalarda varyant virüsler daha bulaşıcı seyredebiliyor ama şu anda en bulaştırıcı mutant virüs delta virüsü görünüyor. Geçmişte bir kişi 3 kişiye virüs bulaştırırken şimdi bir kişi 6 kişiye bulaştırabiliyor. İnsanlar maske takmayı bıraktı. Virüs ile mücadelede aşılama, maske ve sosyal mesafeye uymak lazım, çünkü başka çözüm yolumuz yok” açıklamasını yaptı.   

Aşılamaya güveni artırmak gerekiyor

Başkan Tarla, bilime güvenilmesi ve bilimsel çalışmaların ışığında hareket edilmesi gerektiğini kaydederken, “Aşı karşıtlığı ile aşı tereddüdü yaşayan iki farklı grup var. Bunlar aşı oranını etkileyebiliyor. Ancak aşının bir toplumsal sorumluk olduğunu düşünüyorum. Bireysel bir özgürlük alanıymış gibi algılanması yanlış bir uygulama. Bu bir özgürlük alanı değil hem kendi sevdiklerimizi riske atmak hem de aşılamaya dikkat eden ve kronik hastası olan insanları de tehlikeye atmaktır. Dolayısıyla aşılamaya güveni artırmak gerekiyor. Ayrıca aşı yaptırmamanın analizlerini çıkartmalı ve bu gruplara ayrı bir çalışma yapmak lazım. 3. doz aşı açılmasına rağmen üçüncü doz aşı oranı da çok düşük. Bu konuda da bir çalışma yapılması lazım” değerlendirmesini yaptı.

Aydınlatıcı bilgilendirmelerin yaygınlaştırılması gerekiyor

Gaziantep’te Delta varyantının olduğunu açıklayan Tarla, Delta varyantının turizm sezonundan önce ülkeye girdiğinin altını çizdi. Sorunun dolaşımın artması olduğunu sözlerine ekleyen Tarla, “Kentimizde, esnaf, çalışanlar, işsizler ve dezavantajlı gruplarının yanı sıra Suriyelilerin, mültecilerin ve kimliksiz olanların da aşılanması gerekiyor. Çünkü sağlık bir haktır ve eşittir. Herkes eşit aşı hakkına sahiptir. Şehir genelinde aydınlatıcı bilgilendirmelerin yaygınlaştırılması gerekiyor” diye konuşma yaptı. Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *