ANASAYFA arrow right Eğitim

Binlerce öğrencinin yer değiştirmesi gerekecek

Binlerce öğrencinin yer değiştirmesi gerekecek
YAYINLAMA: 18 Şubat 2021 / 13.49
GÜNCELLEME: 18 Şubat 2021 / 13.49
“Öğrenciler bakımından sıkıntılı bir süreç başlatabilir”

Bakanlığın önerisiyle üniversiteler, bahar döneminde yüz yüze eğitim ve uzaktan eğitimin birlikte yürütüldüğü hibrit (karma) eğitim yapacak.

Sağlık Bakanlığı’nın önerisi doğrultusunda Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bahar döneminde yüz yüze eğitim ve uzaktan eğitimin birlikte yürütüldüğü hibrit (karma) eğitim yapılabileceğini duyurdu. Ancak, bu durumda binlerce öğrenci üniversiteye gitmek için il değiştirecek. Bu öğrencilerin bir kısmı da kaldığı yurtlarda, evlerde ya da kütüphanelerde bir araya gelecek. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Şenol, varyant virüse de işaret ederek, “Öğrenciler bakımından sıkıntılı bir süreç başlatabilir” uyarısında bulundu.

Dün gerçekleştirilen Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında bahar dönemine ilişkin alınan kararların, üniversitelere resmi yazı ile bildirildiği kaydedildi. Buna göre, uygulamalı eğitimler “azami dikkatin gösterilmesi ve sıkı tedbirlerin alınması” şartıyla öğrenciler seyreltilerek, gruplara ayrılarak yüz yüze yapılabilecek. Teorik eğitimler ise Sağlık Bakanlığı’nın görüşleri ile programlarda kazandırılması gereken asgari yeterlikler dikkate alınarak mümkün olduğunca çevrimiçi yapılacak. Salgın endişesi veya barınma dolayısıyla eğitimlere devam etmek istemeyen öğrenciler kayıt dondurma haklarından yararlandırılacak. Bu kapsamda, üniversiteler bahar dönemi için hibrit eğitime geçtiklerini duyurmaya başladı.

Türkiye’de sadece lisansta 4.5 milyon öğrenci bulunuyor. 773 KYK yurdunda yaklaşık 700 bin öğrenci kalıyor. Bu, özel yurtlarda kalan ya da ev arkadaşı olan öğrenciler de göz önüne alındığında çok sayıda öğrencinin bir araya geleceği anlamına geliyor.

Prof. Şenol, Türkiye’nin salgın grafiğine işaret ederek, birçok bölgenin, en üst düzey kapanmaların gerektiği kırmızı çizgiye çok yakın olduğunu; İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerin de turuncu sınırlar içinde olduğunu belirtti. Şenol, “Bu anlamda düşük görünen iller ile yüksek görünen iller arasındaki geçiş ve varyant tehdidi bakımından kampusler ne kadar önlem alırsa alsın öğrenciler bakımından sıkıntılı bir süreç başlatabilir. Lise ve üniversitelerin açılması için koşul uygun değil” dedi.

Yayılım uyarısı

Üniversite öğrencilerinin iller arası değişimi gibi uygulamaların “küçük kitle hareketi” olarak adlandırıldığını aktaran Şenol, küçük kitle hareketlerinin salgın eğrisine etkisinin hemen görülmesinin mümkün olmadığını söyledi. Şenol, “Oluşan kümeler ve yayılımları, 3-4 hafta sonra ağır vaka olarak görmeye başlıyorsunuz. Daha önce de toplu sınavlarda itirazlarımızı söylemiştik. O sınavlardan sonra ‘bakın hiçbir şey olmadı’ denilmişti ama 2 ay sonra korkunç bir ağır vaka patlaması gördük” diye konuştu. Toplumda salgının harekette olduğunu, ağır vaka patlamasının sadece öğrencilerin üniversitelere dönmesinden kaynaklı olmayacağını da vurgulayan Şenol, “Lokal salgınlara yani öğrenciler arasında salgına sebep olur, bulaşma yaş seviyesini düşürür” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *