ANASAYFA arrow right Ekonomi

Binlerce kişi işsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıya

Binlerce kişi işsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıya
YAYINLAMA: 22 Şubat 2021 / 20.49
GÜNCELLEME: 22 Şubat 2021 / 20.49
Gaziantep Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı İhsan Yiğit, komisyon oranlarının yükseltilmemesi halinde birçok acentenin evine emek ekmek götüremeyecek duruma geleceğini ya da iş yerinin kapısına kilit vuracağının altını çizdi ve ekledi: “Binlerce kişi işsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıya.”

Ülke ekonomisine yüzde 3 katkı sağlayan ve 250 bin kişinin istihdam edildiği sigorta sektörünü çok zor bir süreç bekliyor. Çünkü komisyon oranlarının düşmesiyle kazançlarının da düşeceğini dile getiren sigorta acenteleri, sigorta şirketlerine, “Komisyon oranlarını yükseltin” çağrısında bulundu.

Birçok acente kapısına kilit vuracak

“Sigorta şirketleri, acentelerin tek gelir kaynağının primler olduğunu unutuyor ya da görmezden geliyorlar” ifadelerini kullanan Yiğit, “Maalesef acenteler olarak buna tepki veremiyoruz. Tepki göstermek için fiyatı düşüren şirketlerden poliçe kesmememiz gerekirken, söyledikleri fiyata poliçe kesiyoruz. Çünkü tek gelir kaynağımız primlerdir. Eğer komisyon oranları bu şekilde devam ederse birçok acente evine ekmek götüremez duruma gelecek ya da kapısına kilit vuracak. Acentelerin kapanması ülke ekonomisinin büyük zarar görmesine ve binlerce kişinin işsiz kalmasına neden olacak” dedi. 

Sigorta acentelerinin giderleri arttı

 Başkan Yiğit, sigorta şirketlerinin 2020 yılını yüzde 10 kar ile kapattığını hatırlatırken, banka faiz oranlarının artmasıyla birlikte sigorta fiyatlarının da düştüğünün altını çizdi. “Sigorta şirketleri, trafik sigortalarında ki primi banka faizine yatırdıklarından faizin artması sigorta şirketlerinin kazançlarının artması anlamına geliyor.

Geçen yıl 720 lira trafik sigortası kesen acente, bu yıl 396 liraya kesiyor. Fiyatların düşmesi vatandaş açısından olumlu bir gelişme ancak sigorta acentelerinin giderleri arttı” açıklamasını yaptı.

Kazancımızın yarısı eridi

Asgari ücret, sigorta primleri, stopaj, maliye ve diğer giderlerle beraber sigorta acentelerinin giderlerinin yüzde 25 arttığını kaydeden Gaziantep Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı İhsan Yiğit, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Sigorta şirketi, ayda yüzde 1,5 zam uygulayabilir dendi. Sigorta acentelerinin normal şartlara göre her ay yüzde 1,5 ve yıl sonu yüzde 5 sigorta poliçelerine zam yapma hakkı var iken tam tersi fiyatları yüzde 35 düşürdük. Dolayısıyla  komisyon oranlarımızda yüzde 51 kaybımız var. Yani kazancımızın yarısı trafik sigorta poliçelerinin düşmesiyle eridi.” Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *