ANASAYFA arrow right Teknoloji

Binlerce insanın hayatını kurtaracak tasarıma imza atıyor

Binlerce insanın hayatını kurtaracak tasarıma imza atıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.27
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.27
Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ), Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Ali Acıoğlu,
Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ), Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Ali Acıoğlu, binlerce insanın hayatını kurtaracak bir tasarıma imza atarak, trafikte uyku ile gelen olası can ve mal kayıplarını engellemeyi hedefliyor.
Yapılan araştırmalar, uykusuzluğun trafikte alkolden daha tehlikeli olabileceğini gösterirken, uzmanlara göre her üç kazadan birinin sebebi uyku olarak belirtiliyor.Uyku problemi özellikle ağır araç sürücülerinde sıklıkla görülüyor.

Trafikte yaşanan ve uykunun neden olduğu kazaları engellemeye bir çözüm geliştiren HKÜ Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Ali Acıoğlu, Bilim ve Sanayi Bakanlığına sunduğu “Sürücü Uyku Uyarı Cihazının Tasarımı” adlı projeyle “Tekno Girişim Sermaye Desteği” kazandığını belirtti. Bu proje kapsamında Acıoğlu’na, tasarımında kullanılması ve tasarımını geliştirmesi için 90 bin Türk Lirası hibe verildiği açıklandı.

Proje, sürücünün uyuyup uyumadığına karar veren, sürücüye temassız bilgisayarlı görü ile çalışan, uyku sırasında sürücüyü uyararak ciddi can kayıplarının yaşanabileceği kazaların minimum hasarla atlatılabileceği akıllı bir sistemin tasarlanmasının amaçlandığı bildirildi. Ayrıca yorgunluk analizinde sürücülerin gözlerini parametre alan sistemin; kullanıcılarına uygun maliyet, ergonomik kullanım ve yüksek performans sunacağı belirtildi.

Proje çıktısı bir “ileri sürücü destek sistemi” (ISDS/ADAS) çözümü olup, tamamlandığı takdirde ihraç potansiyeline sahip olmasının yanında, Global ISDS pazar büyüklüğü dünyada 2012 yılında; 22,7 milyar dolar, 2018 yılında ise; 460 milyar dolar olarak tahmin edilmektedir. A2Tech Bilişim; bu büyük pazarda şimdiden yerini alabilmek adına, mevcut projede ve ilerideki versiyonlarında ve ülkemizde yerli olarak üretilmesi hedeflenen otomobil projesinde bulunmak istediğini açıkladı.İHA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *