ANASAYFA arrow right Güncel

Binlerce esnaf, sicil affı bekliyor

Binlerce esnaf, sicil affı bekliyor
YAYINLAMA: 23 Haziran 2021 / 21.40
GÜNCELLEME: 23 Haziran 2021 / 21.55
Pandemi süreci nedeniyle zor günler geçiren esnaf ve vatandaş, bankalara olan borcunu ödeyemediğinden kara listeye girdi. Birçok esnaf ve vatandaş, zor şartlar altında ayakta durduğunu ifade ederken, Sicil Affının vakit kaybetmeksizin çıkarılmasını istedi

Gaziantepli binlerce esnafın gözü kulağı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden gelecek güzel bir haberde. Çünkü pandemi dolayısıyla zor günler geçiren esnaf ve vatandaş, bankalara olan borçlarını ödeyemediğinden kara listeye girdi. Yasa ilk olarak 2020 yılının Mart ayında gündeme gelmiş, daha sonra ise geçtiğimiz aylarda meclis gündeminde konuşulmuş, ancak herhangi bir gelişme sağlanmamıştı. Kanun teklifi için halen mecliste tartışmalar devam ediyor.

Bankalar, sicil affını uygulamalı
Gaziantep Turistik Eşya Satıcıları Odası ve Büyükpasaj Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yaz, Gaziantep’te binlerce esnafın sicil affı beklediğini dolayısıyla sicil affının bir an önce çıkması ve etkin bir şekilde bankalar tarafından uygulanması gerektiğinin altını çizdi.

Yaz, “Sicil affı, esnafın banka ile barışma anlamına gelmektedir. Günümüzde şartlarında banka olmadan işler dönmüyor. Sicil affı daha önce de çıktı, ancak bankalar uygulamadı. Bu defa bunun sadece kâğıt üzerinde veya söylemde kalmamasını istemiyor, bankaların uygulamasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Yetkililer bir an evvel sahaya inmeli, dertlere, sorunlara çare olmalılar

Pandemi nedeniyle esnafın birçoğunun sicilinin bozulduğunu anlatan Başkan Yaz, hafta sonu, gece sokağa çıkma yasağı ve 17 günlük tam kapanmadan herkes gibi küçük esnafın olumsuz etkilendiğini, büyük yara aldığını kaydetti. “Hal böyle olunca krediler zamanında ödenmedi, çeklerin ödenmesinde sıkıntılar yaşandı, piyasalarda nakit para dönmemeye başladı. Sorun ve sıkıntıları sahada tespit etmek lazım. Çünkü bu işler masa başında oturma ile halledilemez. O nedenle yetkililer bir an evvel sahaya inmeli, dertlere, sorunlara çare olmalılar” şeklinde konuştu.

Piyasada nakit sıkıntısı baş göstermeye başladı

Esnafın dar boğazda olduğuna dikkat çeken Yaz, “Eskisi gibi vadeli satışlar yoktur, herkes nakit para ile çalışmaya başladı. Yani piyasada bir nakit sıkıntısı yaşanıyor. Tüm sektörlerde ham madde sorunu had safhaya ulaştı ve bunun çözüme kavuşturulması lazım. Odamıza kayıtlı 450’ye kayıtlı üye varken, verilen 3 bin liralık hibe desteğinden yüzde 15’i faydalanamadı. Bu üyelerimizin neden faydalanamadığını bilmiyoruz. Yok, eğer verilmiyorsa uzun vadeli faizsiz nefes aldıracak bir kredi verilmesi elzem” dedi.

Tüketim için üretim olan bir ülkede ne enflasyon ne de dolar düşer

Vatandaşta para olmadığını belirten Gaziantep Turistik Eşya Satıcıları Odası ve Büyükpasaj Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İnsanlar önceliği hayatlarını idame ettirmek. Giyinmek, gezmek, alışveriş yapmak artık ikinci planda kaldı ve lüks oldu. Yine de tüm olumsuzluklara rağmen yaz sezonundan umutluyuz. Geçen yıl gelemeyen gurbetçilerin bu sene geleceğini düşünüyor ve umut ediyoruz. Üretim olmadığı sürece enflasyon yükselir, dolayısıyla dolar yükselir. Tüketim için üretim olan bir ülkede ne enflasyon ne de dolar düşer.” Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *