ANASAYFA arrow right Eğitim

Binlerce çocuğa zekâ geriliği yaftası

Binlerce çocuğa zekâ geriliği yaftası
YAYINLAMA: 11 Aralık 2020 / 13.24
GÜNCELLEME: 11 Aralık 2020 / 13.45
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Rehberlik ve Araştırma Merkezleri’nin, sınır zekâya sahip çocuklara, “hafif zekâ geriliği” raporu verdiği ortaya çıktı. Normal sınıfta özel bir eğitim ile gelişim gösterebilecek çocuklar, “zekâ geriliği” varmış gibi yaftalanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı Rehberlik ve Araştırma Merkezleri’nin (RAM) sınır zekâya sahip çocuklara, “hafif zekâ geriliği” raporu verdiği ortaya çıktı. Eğitim-İş Ankara 3 No’lu Şube’nin raporuna göre, MEB’in yönetmeliğindeki eksiklikten kaynaklanan uygulama nedeniyle, alacağı eğitim ile gelişim gösterebilecek çocuklar, yanlış bir eğitime tabi tutuluyor ve “zekâ geriliği” varmış gibi yaftalanıyor. 

Raporda, özel eğitim alan bu çocuklar için eğitim veren Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri’ne devlet tarafından ek ücret ödendiğine de dikkat çekiliyor. Eğitim-İş Ankara 3 No’lu Şube, sınır zekâya sahip çocuklar ile hafif zekâ geriliği bulunan çocuklara ilişkin hazırladığı rapor ile sınır zekâya sahip çocuklara, “hafif zeka geriliği” raporu verildiğini ortaya çıkardı. 

Özel eğitim ihtiyacı olan çocukların, okul içinde ve dışında destek eğitimi aldığı, okul içindeki eğitimin öğretmenler, okul dışındaki eğitimin ise Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri tarafından verildiği belirtilen raporda, okul içi eğitim için öğretmenlere ek ders karşılığında ücret ödendiğine, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri’ne ise öğrenci başına aylık bin liraya yakın ödeme yapıldığına işaret edildi. 

MEB’in yönetmeliğinde “normalin altında zekâ/sınır zeka” tanımı bulunmadığı, bu nedenle bazı RAM’larda, bu zekâya sahip çocuklara “hafif zekâ geriliği” raporu verildiğine dikkat çekilen raporda, RAM’lardaki farklı uygulamalardan ötürü yüzde 13.59’luk dilimde yer alan sınır zeka olan bireylerin, bir alt gruba dahil edildiği ve özel eğitime gereksinim duyan bireylerin oranının yüzde 15.86’ya çıkarıldığı belirtildi.

‘Bilimsel değil’

Bu uygulama nedeniyle öğrencilerin, hafif düzeyde zihinsel engele sahip olmamalarına karşın bu şekilde etiketlendikleri kaydedilen raporda, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri’ne öğrenci başına devlet tarafından yapılan ödeme nedeniyle de bu merkezlerin haksız maddi kazanç sağladığı aktarıldı. 

Sınır zekâya sahip çocukların özel eğitim kapsamında yer almadığı, bu çocukların biraz daha geç öğrenmesine karşın sınıf içi uygun yöntem ve teknikler uygulandığında öğrenim kademelerinde ilerleyebildiği vurgulanan raporda, “Eğer çocuk bir kere ‘hafif zihinsel yetersizlik’ olarak tanımlanırsa, bundan sonraki okul hayatında bu etiketleme devam edecektir ve bunun olumsuz sonuçlarını ömür boyu taşıyacaktır. O nedenle sınır zekâda olan çocukların dosyasına ‘gelişimi risk oluşturan çocuklar’ ifadesi yazılmalı ve mümkün olduğunca bu çocuklar tekrar RAM’lara gönderilmemeli. Gerekli eğitim öğretim düzenlemeleri okullarda yapılmalı. 

MEB, sınır zekâda bulunan bu çocukların etiketlenmesine izin vermemeli. Okuldaki uygulamalarla giderilebilecek öğrenme eksikliklerinin özel eğitim merkezleri tarafından giderilmeye çalışılması hem bilimsel olmamakta hem de ülke ekonomisinin haksız kullanımına yol açmakta” denildi.

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *