ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Binaların yüzde 80’i yalıtımsız

Binaların yüzde 80’i yalıtımsız
YAYINLAMA: 28 Eylül 2020 / 14.57
GÜNCELLEME: 28 Eylül 2020 / 14.57

Binalarda yapı statiği sisteminin standartlara uygun olmaması nedeniyle konutların yüzde 70'inde ısı yalıtımı bulunmadığı, bunun da aile ve ülke ekonomisi için kayıp olduğuna dikkat çekildi. Mühendisler, belediyelerin bu konuda gerekli denetimi yapmakta yetersiz kaldığın: ve yönetmeliğin uygulanmadığını bildirdi.

Ülkemizde enerji kaynaklarının kısıtlı olduğunu, bu nedenle özellikle petrol ürünleri ve kömürün yüksek fiyatlarla ithal edildiğini ifade etti. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Uygur, enerji ihtiyacı giderek önem- kazanırken, enerji kaybının da korkutucu boyutlarda olduğunu vurguladı. Son 10 yılın en soğuk kışı yaşanırken kalorifer yakıtı, kömür ve doğal gaza yapılan fahiş zamlara rağmen binalardaki yapı statiği ve ısıtma sistemlerinin standartlara uygun olmamasının ısı kaybına yol açtığını hatırlattı.

Uygur konuşmasına şöyle devam etti: “Konutların yüzde 80’inde ısı yalıtımı yönetmeliği uygulanmıyor. Bu nedenle ithal edilen petrol ve kömür çok tüketiliyor. Aşın tüketim hava kirliliği yarattığı gibi fuzuli yakıt sarfiyatı oluyor. Bunun önlenmesi ve asgariye indirilmesi için mutlaka yürürlükte olan Isı Yalıtımı Yönetmeliği uygulanmalı. Bu yönetmelik 8 Mayıs 2000 tarihli Resmi Gazete’de yenilenerek yayınlandı. Isı yalıtımı yönetmeliğine uygun yapılmış binalarda yakıt tüketimleri asgari düzeyde olur.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *