ANASAYFA arrow right Güncel

Bin 500 özel okul kapanmak zorunda kaldı

Bin 500 özel okul kapanmak zorunda kaldı
YAYINLAMA: 02 Şubat 2023 / 12.41
GÜNCELLEME: 02 Şubat 2023 / 12.41
Gaziantep Özel Öğretim Kurumları Derneği Başkanı Bilal Yağdıran, 2023-2024 eğitim öğretim döneminde özel okul ücretlerine yapılan yüzde 65 zammın giderleri karşılamaktan uzak olduğunu ifade etti

Yağdıran, “Söz konusu artış oranıyla özel okullar ayakta kalmakta zorlanacak. Türkiye'de 10 binin üzerinde özel okul var, ancak geçen yıl zorda kalan yaklaşık 1500 özel okul kapanmak zorunda kaldı. Geçen yıl enflasyon yüzde 100'lerin üzerindeyken özel okul zam oranı yüzde 36 ile sınırlandırmıştı. Birçok özel okul bu artışa dayanamadı. Bakanlıkça belirlenen yüzde 65 artış oranıyla bu yıl da özel okulların benzer sıkıntılar yaşaması kaçınılmaz görünüyor. Bu oran bizi ciddi anlamda sıkıntıya sokacak” dedi.

Ülkemizdeki özel okullarda yaklaşık 400 bin çalışan istihdam ediliyor

Özel okul giderlerinin yaklaşık yüzde 60’ını öğretmen ile personel ücretlerinin oluşturduğunu söyleyen Yağdıran, “Ülkemizdeki özel okullarda yaklaşık 400 bin çalışan istihdam ediliyor. 2022 Temmuz ve 2023 Ocak ayında yapılan asgari ücret artışlarıyla özel okulların maaş giderleri yüzde 100 artmış oldu. Çocuklarımıza iyi bir eğitim vermek için çalışan öğretmen ve diğer çalışanlarımızın hak ettiği ücretleri alabilmeleri adına özel okullar olarak maaşlarda iyileştirme yapmamız gerekiyordu ve bizler yıl içerisinde öğrenci ücretlerinde ek bir artış yapmadan personel ücretlerinde artışa gittik. Ayrıca ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon sonucu okullarımızın elektrik, yakıt, temizlik ve yayın gibi gider kalemlerindeki artışlar da yüzde 100'ü geçti. Giderlerdeki bu artışların kurumlara getireceği ekonomik yükü tahmin etmek pek de zor değil. Tüm bu ekonomik zorluklara rağmen biz özel okullar olarak eğitimde kaliteden ödün vermeden çalışmalarımıza devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

KDV indirimi kalıcı bir şekilde uygulamaya geçmeli

Gaziantep’te faaliyet gösteren özel okulların ülkenin geleceği olan çocukların akademik ve sosyal eğitim noktasında hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan hizmet verdiğini vurgulayan Yağdıran, “Velilerimizi ve öğrencilerimizi mağdur etmeden eğitimde yüksek kalitede hizmet vermeye devam ediyoruz. Özel okullarımızın bu hizmetlerine devam edebilmeleri için tüm paydaşların sorumlu davranması hayati önem yor. Özel okullar üzerindeki yüksek enflasyonun oluşturduğu ekonomik baskının azaltılması için pandemi döneminde geçici olarak sağlanan KDV indirimi kolaylığının tekrar ve kalıcı bir şekilde uygulamaya geçilmesi ve ayrıca özel okullarda çalışan öğretmenlerin SGK primlerinin bir kısmının devlet tarafından süspanse edilmesi şeklinde önlemler alınabileceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Yağdıran, “Özel okulların elektrik ve su faturalarının hesaplanmasında mesken katsayılarının esas alınması ise bizleri ekonomik olarak rahatlatacak. Bu şekildeki ekonomik destekler biz özel okulların hizmet kalitemizden ödün vermeyerek çocuklarımızın sağlıklı bir şekilde eğitim öğretimlerini sürdürebilmeleri için esas görevimiz olan eğitim öğretim işlerine daha iyi odaklanabilmemizi sağlayacak” tespitini yaptı.

Yüzde 65, özel okulların giderlerini karşılamaktan uzak

Gaziantep Özel Öğretim Kurumları Derneği’nin kentimizde ki özel öğretim kurumları arasında iş birliği ve dayanışma sağlamak, resmi ve özel kurumlarda üyelerini ve üye kurumları temsil etmek, çağdaş eğitim anlayışı içerisinde özel öğretim kurumlarının gelişmesine katkı sağlamak amacında olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Yağdıran, “Dernek olarak amacımız sanayi ve ekonomideki gelişmişliğine paralel olarak şehrimizin eğitimde de ilerlemesine katkı sunmak. Geçen yıllardaki özel okulların ücret artışı yasada ÜFE ve TÜFE’nin ortalaması toplanıp ikiye bölünüp sonrasında da 5 puan eklenmesiyle belirleniyordu. Bu hesaba göre bu yılki zam oranı yüzde 105 olmalıydı. Ancak Millî Eğitim Bakanlığı 2023-2024 eğitim dönemi için özel okulların zam oranının üst sınırını yüzde 65 olarak açıkladı. Ancak bu oran özel okulların artan giderlerini karşılayabilmekten çok uzak” diye konuştu. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *