ANASAYFA arrow right Dünya

Bilişsel davranışçı terapinin öncüsü Dr. Beck öldü

Bilişsel davranışçı terapinin öncüsü Dr. Beck öldü
YAYINLAMA: 02 Kasım 2021 / 15.18
GÜNCELLEME: 02 Kasım 2021 / 15.18
Bilişsel davranışçı terapinin babası olarak kabul edilen ABD'li psikiyatrist Dr Aaron Beck, 100 yaşında öldü.

Başlangıçta depresyonu yönetmek için geliştirilmiş olan Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT/CBT), insanların nasıl hissettiklerini ve davranışlarını nasıl iyileştireceklerini düşündüklerini değiştirmeye yardımcı olmayı amaçlayan bir terapi yöntemi.

Dr Beck'in çalışması bilişsel davranışçı terapi açısından son derece etkili olarak kabul ediliyor. Dr. Beck kariyeri boyunca bu yöntemnle ilgili yüzlerce makale ve 25 kitap yayınladı.

Dr. Beck'in kızı Dr. Judith Beck, yaptığı açıklamada, doktorun hayatının çalışmasıyla "akıl sağlığı alanını değiştirdiğini" söyledi.

Beck Bilişsel Davranış Terapisi Enstitüsü'nden kendisinin ve kızının ortaklaşa kurduğu bir açıklamaya göre, Dr Beck "Pazartesi sabahı evinde huzur içinde" öldü.

Kızı Dr Judith Beck babasının enstitülerinin çalışmalarında "beklentilerinin ötesinde başarılı olduğunu" söyledi.

Freudyen psikanalizi sorguladı

Aaron Beck, Temmuz 1921'de Providence, Rhode Island'da Rus Yahudi göçmeni bir anne babanın çocuğu olarak dünyaya geldi.

Brown Üniversitesi'nde okudu ve daha sonra Yale'den tıp diploması ile mezun oldu.

İlk eğitiminden sonra, Dr Beck, insanların geçmişlerinde gömülü olan çatışmaları ortaya çıkarmaya odaklanan tipik Freudyen psikanalizin temelini sorgulamaya başladı.

Beck, bir kişinin bilinçaltına odaklanmak yerine, hastalarındaki olumsuz düşüncelere karşı koymaya çalıştı.

BDT hakkında

Bilişsel Davranışsal Terapi görün insanlar, kendilerini ve çevrelerindeki dünyayı nasıl gördüklerini değiştirmek için kendi kendini küçük düşüren varsayımlarını ve düşünce süreçlerini sorgulamaya teşvik edilir.

Diğer konuşma terapilerinden farklı olarak, hastanın günlük görünümünü iyileştirmek için mevcut sorunlarına odaklanan bir yöntem.

Tekniğin popülaritesi giderek arttı ve 1990'lardan itibaren yaygınlaştı.

Şu anda kaygı ve depresyonu yönetmek için yaygın olarak kullanılmakta, ancak travma sonrası stres bozuklukları gibi diğer zihinsel sağlık sorunları için de kullanılabiliyor.

Yapılan araştırmalarda BDT'nin orta ve hafif düzey depresyon, anksiyete, TSSB, tik bozukluğu, madde kullanım bozuklukları, yeme bozuklukları ve borderline kişilik bozukluğunun tedavisinde psikotrop maddelerle tedaviyle kıyaslandığında tek başına etkili olduğu görüldü.

Bazı araştırmalar majör depresif bozukluk tedavisinde ilacın yanında bilişsel davranışçı terapinin en etkili iyileşme yöntemi olduğunu gösteriyor.

BDT çocuk ve ergenlerin öfke ve davranış bozuklukları gibi mental problemlerinde ilk önerilen terapi yöntemi haline geldi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *