ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Bilinçsiz israf yüzünden kaynaklar azalıyor

Bilinçsiz israf yüzünden kaynaklar azalıyor
YAYINLAMA: 16 Mart 2021 / 13.23
GÜNCELLEME: 16 Mart 2021 / 13.23

Doğal kaynaklar bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Türkiye’nin, bilinçsizce yapılan israflar nedeniyle, kaynaklarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı ifade edildi. Tüketici Derneği Başkanı Bülent Yılmaz, yaşanan ekonomik krizlerin de bilinçsiz israflardan kaynaklandığını, hükümetlerin yanlış politikaları sonucu, her yıl milyonlarca doların heba olduğunu söyledi ve “İstanbul’daki köprü ve viyadükler, zamanında depreme dayanıklı olup olmadığı düşünülmeden yapıldığı için, 200 milyon dolar harcanarak, dayanıklılıkları artırılacak” şeklinde konuştu.

Bülent Yılmaz, “Okullarda her yıl, kitap ve kıyafetler değişiyor. Bir yıl kullanılan kitap ve kıyafetler, ertesi yıl değiştirildiği için hiçbir işe yaramıyor. Bu durum öğrenciye ve ülke ekonomisine büyük zarar veriyor. Toplanan vergiler doğru yerde kullanılmıyor. Devlet tarafından yapılan ihalelerin şeffaf olmaması, partizanlık yapılması, makama göre kişi değil, kişilere göre makam yanlışı milyarlarca doların uçup gitmesine neden oluyor. Raylı sistem gibi toplu taşıma araçlarına gereken yatırım yapılmaması nedeniyle, yakıt, zaman ve işgücü kaybı yaşanıyor” şeklinde konuştu.

İsrafın sadece kamusal alanlardan kaynaklandığının düşünülmemesi gerektiğini, bireysel olarak da, çok bilinçsiz davranışlar sergilendiğini söyleyen Bülent Yılmaz, “Lükse çok düşkünüz. İnsanlarımızda her şeyin en pahalısını, en iyisini alma hevesi var. Avrupa’da insanlar araç alırken, en az yakıt yakan ve masrafsız olan-ı tercih ediyor. Biz ise, en pahalı ve en lüksü olsun da, millete hava atayım telaşındayız. Aracı olan bir aile, aylık mutfak harcamasından çok yakıt parası ödüyor. Kıyafet tüketiminde de aynı durum söz konusu. Bir gün giydiğini bir daha giymeyen insanlar var. Çok bilinçsiz tüketiciyiz” dedi.

Bülent Yılmaz, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizden kurtuluşun yolunun israfı önlemekten geçtiğini bildirirken, “Tüketeceğimiz kadar üretmeyi öğrenmeliyiz. Küçük yaşlardan itibaren çocuklarımızı gereksiz harcama yapmaması konusunda eğitmeliyiz. Bu konuda üreticilere de önemli görevler düşüyor. Üreticinin ben kar edeyim de, ülke ne olursa olsun düşüncesiyle değil, ihtiyaca göre üretim yapmalıyım düşüncesiyle hareket etmesi gerekir” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *