ANASAYFA arrow right Teknoloji

Bilinçsiz internet kullanımı bağımlılık yapıyor

Bilinçsiz internet kullanımı bağımlılık yapıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.25
pek çok alanını olumsuz etkileyebiliyor. Uzmanlar, bilinçsiz internet kullanımının bağımlılık yaptığını bildirdi.
Günlük yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen internet bilgiye ulaşmayı, bilgi paylaşımını kolaylaştırmakla birlikte doğru kullanılmadığında hayatin pek çok alanını olumsuz etkileyebiliyor. Uzmanlar, bilinçsiz internet kullanımının bağımlılık yaptığını bildirdi.
Medical Park Gaziantep Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları (Psikiyatri) Uzmanı Dr. Emine Ak, bilinçsiz internet kullanımı konusunda uyarılarda bulundu. Dr. Emine Ak, “Literatürde bilgisayar bağımlılığı, patolojik internet kullanımı, teknolojik bağımlılık gibi farklı adlandırmalarla yer alan internet bağımlılığı hayatın birçok noktasında sıkıntılara yol açarken sosyal izolasyona da zemin hazırlayabiliyor” dedi.
Dr. Emine Ak, internet bağımlılığı ilk defa 1990’lı yılların ortasında madde bağımlılığı ölçütlerinden yola çıkılarak tanımlandığını hatırlattı. Dr. Emine Ak, internetin bilinçsiz kullanılması ile ilgili şu bilgileri aktardı:
“İnternet bağımlılığı davranışsal bir bağımlılıktır. Davranışsal bağımlılıklar genellikle örtük bir haldedir. Bu tip bağımlılıklar tıp çevrelerince dikkate alınması gereken önemli bir sağlık sorunudur ve en az madde bağımlılığı kadar kotu sonuçlar doğurabilir. Genel olarak internet bağımlılığının toplumdaki yaygınlığı yüzde 6-14 arasındadır. Her iki cinsiyette görülebilmekle birlikte erkeklerde 2 kat daha sık rastlanmaktadır. Alkol, madde ve kumar bağımlılığının aksine daha erken yaslarda görülebilmektedir. 12-20 yas grubundaki gençler en büyük risk grubunu oluşturmaktadır.”

“İNTERNET BAĞIMLISI YALAN SÖYLEMEYE BAŞLAR”
“İnternet ile ilgili aşırı zihinsel uğraş, internete bağlı kalma süresinin giderek artması, internet kullanımının azaltılması durumunda sinirlilik, huzursuzluk, depresyon, saldırganlık gibi şikâyetlerin ortaya çıkması, internetin aşırı kullanılması yüzünden is, okul ve aile ile ilgili sorunlar yasama, internete bağlı kalabilmek için yalan söyleme, internet kullanımını azaltmaya yönelik basarisiz girişimler gibi belirtiler görülmektedir” diyen Medical Park Gaziantep Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Emine Ak, “İnsanlar internetten başka hiç bir aktivite beni rahatlatmaz, mutlu etmez, depresyonuma ve yalnızlığıma iyi gelmez gibi olumsuz düşüncelere kapılmaktadırlar. Özellikle düşük kendilik değerine sahip olan kişiler yüz yüze iletişim kurmak yerine internet üzerinden sosyal ilişkiler kurmayı tercih etmektedirler. Pek çok internet bağımlısı hayatta yetersiz hissettikleri yönleri bu şekilde telafi etmeye çalışmaktadır” diye konuştu.
Uzm. Dr. Ak, internet bağımlılığının psikolojik sorunlar yanında bazı fiziksel sorunlara da neden olabildiğini, bunlardan en sık karşılaşılanlar arasında uyku bozuklukları, kilo artışı veya kilo kaybı, baş ağrısı, gözlerde kuruma, kas iskelet sistemi hastalıklarının sayılabileceğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yapılan araştırmalarda İnternet bağımlılarının yüzde 50'sinde eşlik eden başka ruhsal hastalıklarının olduğu saptanmıştır. En sık rastlanan hastalıklar madde kullanımı, depresyon, sosyal fobi ve diğer kaygı bozuklukları, Psikotik bozukluklar, dikkat eksikligˆi-hiperaktivite bozukluğu, iki uçlu duygu durum bozukluklarıdır. Bu kişilerin yüzde 40’nin kumar, seks bağımlılığı gibi en az bir başka bağımlılığı olabileceği söylenmektedir. Ayrıca borderline (sınır), narsistik ve antisosyal kişilik özellikleri taşıyan bireylerde de daha sık rastlanmaktadır. Türkiye’de yapılan bir araştırmada genç yaş grubunda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, sosyal fobi, hafif depresyon veya ailede bağımlılığa yatkınlık varlığının internet bağımlılığı açısından risk oluşturduğu saptanmıştır.”

SAĞLIKLI İNTERNET KULLANIMI
Psikiyatri Uzmanı Dr Emine Ak, Sağlıklı internet kullanımına ilişkin de şu bilgileri aktardı.
“İnternet düşünsel ve davranışsal bir rahatsızlık olmaksızın, uygun bir zaman diliminde, belirli bir amaç için kullanılmalıdır. Gerçek hayattaki iletişim biçiminin yerini almamalı ve farklı bir kimlik oluşturmak için kullanılmamalıdır. Aşırı aktivitelere katılan herkesi bağımlı olarak adlandırmak doğru değildir. Çünkü bu kişiler bu davranıştan zarar görmemekte, bu davranıştan kazanımları olmaktadır. Bu aktiviteleri belli bir amaç için kullanmaktadırlar. Bağımlılıkta ise, bağımlı olunan nesneye, davranışa göre hayat yaşanmakta, kontrol sağlanamamaktadır.”

İNTERNET BAĞIMLILIĞININ TEDAVİSİ
Psikiyatri Uzmanı Dr. Emine Ak, internet bağımlılığının tedavisinin de önem arz ettiğini vurguladı. Dr. Ak, “Daha öncede belirttiğim gibi internet bağımlılığı pek çok psikiyatrik hastalıkla birlikte görülmekte olup, aşırı internet kullanımının gerçekten ayrı bir hastalık mı olduğu yoksa altta yatan başka bir psikiyatrik hastalığın bir belirtisi mi olduğu iyi ayırt edilmeli ve tedavisi buna göre yapılmalıdır. Eğer altta yatan başka bir psikiyatrik hastalığa bağlı bir durum ise hastalığın tedavisi ile patolojik internet kullanımında düzelme görülecektir. Eğer patolojik internet kullanımı bir diğer psikiyatrik bozuklukla ilişkili değil ise ilaç tedavisi, ek olarak ya da ilaç tedavisinden bağımsız olarak bilis?sel-davranıs?çı terapi yöntemleri uygulanabilir. Tedavi hedefi internetten tam olarak uzaklaşma seklinde olmamalı, patolojik internet kullanımını sağlıklı internet kullanımına dönüştürmek olmalıdır. Burada özellikle risk grubu olarak işaret edilen çocuk ve ergen ebeveynlerinin, çocukların bilgisayar başında geçirdiği süreye, ev dışında geçirdiği sürede ne kadar internet kullandıklarına dikkat etmelerinin faydalı olacağını vurgulamakta yarar vardır. Eğer çocuklarının okul başarısını, sosyal ilişkilerini olumsuz olarak etkilediği gözleniyorsa en kısa sürede profesyonel yardım almaları gerektir” dedi.İHA







Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *