ANASAYFA arrow right Güncel

Bilim Kurulu Üyesi Recep Öztürk'ün açıklaması: "İstanbul'da bulaş riski diğer illere göre en az iki kat fazla"

Bilim Kurulu Üyesi Recep Öztürk'ün açıklaması: "İstanbul'da bulaş riski diğer illere göre en az iki kat fazla"
YAYINLAMA: 27 Ekim 2020 / 20.25
GÜNCELLEME: 27 Ekim 2020 / 20.27
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, İstanbul'da yaşayan yurttaşların, Türkiye'nin diğer illerine kıyasla daha fazla risk altında olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk; İstanbul'un, koronavirüs vakalarının yüzde 40'ını kapsadığını hatırlatıp "İstanbul'da yaşayanlar Türkiye'nin diğer illerine göre daha fazla risk altında" dedi.

Anadolu Ajansı'na konuşan Öztürk; tatil bölgelerine ve memleketlerine gidenlerin yaz döneminin bitmesiyle dönmelerinin, kademeli mesaiye geçilse de iş yerlerindeki tedbirlere yeterince uyulmamasının ve toplu taşımalardaki kontrolün sağlanamamasının İstanbul'daki vaka artışında etkili olduğunu söyledi.

"Ulaşımda mutlaka tekrar bir disiplinin gelmesi ve fiziki mesafenin korunmasının sağlanması lazım. Maske çok önemli ama fiziki mesafeyi ihlal ediyorsanız maske takmanızın zahmeti de riske giriyor" diye Öztürk, şöyle devam etti:

"Şu an İstanbul dört beş kişiden fazlasının oturup bir yerde yemek yemesine uygun sayılarda değil. Evlerdeki toplantıları elden geldiğince erteleyelim ama yapmak zorundaysak kısa süreli, havalandırılan bir ortamda, on kişiyi geçmeyecek şekilde yapmalıyız."

"Vakaların neredenyse yarısı İstanbul'da"

Türkiye nüfusunun dörtte birinin yaşadığı İstanbul'da ülke genelindeki vakaların neredeyse yarısının bulunduğu belirten Öztürk, "İstanbul'da yaşayanlar Türkiye'nin diğer illerine göre daha risk altında. Yani sağlam görülen bir kişiyle temas ettiğimizde bulaş riski bu hastalığın daha az görüldüğü bir ile göre en az iki kat fazla" dedi.

PTürkiye'de mevsimsel grip vakalarının kasım sonlarına doğru başladığını, aralık, ocak ve şubatta artarak zirve yaptığını ve mayısa kadar devam ettiğini belirten Öztürk, şöyle dedi:

"Bu noktada, sağlık personelimizin aylardır büyük bir fedakarlıkla çalıştığını ama yorulduğunu dikkate almak zorundayız. Bir de bunun eklenebileceği bir dönemi, dinlenemeyen, yoğun çalışan bir sağlık personelinin görevi başında olduğunu düşünelim. Bu üçü bir arada olursa ciddi olumsuzluk yaşanır. Koruma tedbirlerine uyarsak hem koronavirüsü kontrol altına alacağız hem gribi."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *